Business Internaţional

În pofida ajutorului dat de stat, pentru mulţi unguri datoriile sunt în continuare cea mai mare problemă

În pofida ajutorului dat de stat, pentru mulţi unguri datoriile sunt în continuare cea mai mare problemă

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

03.08.2012, 00:03 637

Schema prin care guvernul ungar vrea să ajute gospodăriile care au credite în valută nu a calmat temerile debitorilor privind datoriile lor, conform rezultatelor unui sondaj realizat de compania de cercetare de piaţă Nielsen, scrie The Wall Street Journal.

Puţin peste un sfert dintre participanţii la sondaj au afirmat că datoriile lor reprezintă cea mai mare problemă pentru următoarele şase luni.

Volumul datoriilor gospodăriilor din Ungaria a crescut substanţial în ultimii zece ani, când forintul puternic şi dobânzile favorabile din străinătate au încurajat creditarea în monedă străină la scară largă.

Între timp forintul s-a depreciat puternic, iar ponderea în total a creditelor toxice a ajuns la aproape 15% la sfârşitul anului trecut.

În aceste condiţii, guvernul şi băncile s-au înţeles în decembrie ca ratele creditelor în valută să fie plătite la cursuri de schimb sub nivelul pieţei, pentru a reduce astfel costurile împrumuturilor.

Potrivit sondajului, cetăţenii ungari se mai tem de pierderea locului de muncă şi îşi fac griji în privinţa stării economiei ţării.

În pofida acestor temeri, titlurile de stat achizi­ţio­nate de gospodăriile din Ungaria au atins un nivel re­cord în luna iulie, valoarea acestora crescând cu 72,2 mi­liarde forinţi (257,4 mil. euro - de asemenea un nivel re­cord), la 717,8 miliarde forinţi (2,56 mld. euro), potrivit da­telor Agenţiei de Management al Datoriei Guver­namentale, scrie Portfolio. Ambele valori arată că intensitatea cu care gos­po­dăriile din ţară au achiziţionat titluri de stat a crescut semni­ficativ comparativ cu luna iunie, când insti­tuţia a emis titluri de datorie către rezidenţi în valoare de 42,3 miliarde forinţi (150,8 mil. euro).

Gospodăriile au început să arate un interes crescut faţă de datoria statului începând cu luna februarie a acestui an, când agenţia guverna­mentală a lansat o campanie de succes şi a oferit condiţii atractive.

În ulimele luni volumul lunar al emisiunii de titluri de stat către gospodării a fost cuprins între 40 şi 70 miliarde forinţi (142,6-249,5 milioane euro), acesta fiind mai mare decât cel care se poate înregistra săptămânal de licitaţiile de bonuri de tezaur.

În prezent, cu accesul guvernului la pieţele finan­ciare îngreunat, a devenit extrem de important cât de multe titluri de stat poate vinde agenţia guvernamentală gospodăriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO