Business Internaţional

Începe lupta pentru poziţia de cel mai puternic bancher al lumii

Lista candidaţilor la conducerea Rezervei Federale

Lista candidaţilor la conducerea Rezervei Federale

Autor: Octavian Calei

28.06.2013, 16:00 1074

Preşedintele Barack Obama a început procesul de găsire a unui înlocuitor pentru poziţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed – n.r.), banca centrală americană, după ce acum câteva săptămâni a anunţat că mandatul lui Ben Bernanke nu-i va fi prelungit.

Cel de-al doilea mandatul a lui Bernanke expiră pe 31 ianuarie, la două zile după prima şedinţă de politică monetară a Fed din 2014. Secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, lucrează împreună cu oficiali de la Casa Albă la lista candidaţilor care ar putea fi anunţată la toamnă.

Deşi Obama ar putea încerca să-l convingă pe Bernanke să mai accepte un mandat, persoane apropiate şi asociaţi ai şefului Fed spun că acesta vrea să se retragă după aproape opt ani de supraveghere a politicilor monetare a băncii centrale americane în perioada celei mai grele crize din ultimii ani.

Poziţia de şef al Fed este poate cea mai prestigioasă printre bancherii centrali ai lumii având în vedere că gestionează politicile monetare şi valutare ale Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii.

Cotidianul Wall Street Journal a întocmit deja o listă de candidaţi la fotoliul Rezervei Federale.

Unul dintre favoriţi ar putea fi Janet Yellen, vice preşedintele FED, care a fost şefa Consiliului Economic al Consultanţilor în administraţia Bill Clinton, ocupând şi diverse poziţii în cadrul Fed, inclusiv de guvernator.

Lawrence Summers, fostul şef al Consiliului Naţional Economic, ar putea fi un alt candidat. Summers a lucrat ca secretar al Trezoreriei în timpul administraţiei Clinton şi este unul dintre cei mai apropiaţi sfătuitori pe probleme economice ai lui Obama.

Alţi economişti renumiţi pe care Casa Albă i-ar putea lua în calcul ar putea fi doi foşti vice preşedinţi Fed, profesorul Alan Blinder de la Princeton University,  Roger Ferguson, cel care l-a consiliat pe Obama în prima campanie prezidenţială din 2008 şi Christina Romer, fost preşedinte al Consiliului Economic al Consultanţilor.

Timothy Geithner, fostul secretar al Trezoreriei, este uneori menţionat ca un potenţial succesor al lui Bernanke, deşi acesta a spus că nu ar vrea postul. Alţi foşti bancheri ai Rezervei Federale, precum Donald Kohn şi Stanley Fischer, mai sunt indicaţi de unii observatori externi pentru poziţia de cel mai puternic bancher al lumii.

Bernanke a ajutat la scoaterea SUA din criză cu achiziţii masive de active prin care au fost injectate în economie lichidităţi de sute de mii de dolari. Un astfel de program este şi acum în derulare şi va fi retras când rata şomajului va scădea la un nivel sustenabil. Plecarea lui Bernanke deschide cursa pentru conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO