Business Internaţional

Inchirierea de haine, o noua afacere de criza

16.11.2009, 00:00 49

Pentru multe femei, o rochie de 1.000 de dolari (670 de euro)reprezinta un obiect ce poate fi admirat in paginile unei revistede moda sau pe o vedeta - nu un articol de imbracaminte care poatesta pe umeras la ele in dulap, scrie The New York Times.

Un nou website insa, numit Rent the Runway (Inchiriaza moda),spera sa transforme hainele de lux in obiecte mai accesibile,aproape la fel de usor de obtinut ca un film la un centru deinchirieri. Serviciul de comanda prin posta, aflat inca in faza detestare, permite femeilor sa inchirieze rochii create de designerifaimosi, precum Diane von Fustenberg, Herve Leger si ProenzaSchouler pentru circa o zecime din pretul afisat pe etichetaprodusului intr-un magazin de tip retail.

Inchirierea unui astfel de produs pe o perioada de patru zilecosta de la 50 de dolari (34 de euro) la 200 de dolari (135 deeuro). Hainele sunt livrate direct la usa clientului. Dupa purtare,rochia va fi ambalata intr-un plic preplatit si va fi depusa laposta. Pretul pe care clientul trebuie sa il plateasca include siserviciile de curatatorie, insa asigurarea produsului este taxatacu alti 5 dolari. In cazul in care rochia este distrusa intotalitate, persoana care a inchiriat-o trebuie sa plateasca pretulintegral.

Rent the Runway este un model de business pe internet de tipulrent-by-mail (inchiriaza prin posta), adaptat acestei perioade derecesiune, model ce a fost folosit pentru alte domenii precumcarti, jocuri video si cel mai adesea filme. Spre deosebire decelelalte tipuri de obiecte pentru care a fost folosit acest tip deafacere, rochiile ofera o atingere de basm, la un pret pentru toatebuzunarele.

Julia Harris, o absolventa de facultate in varsta de 27 de anicare traieste la New York, a apelat la Rent the Runway atunci canda avut nevoie de ceva sic pentru o nunta. Pentru 50 $ ea a primit orochie fuchsia creata de Catherine Malandrino, care ar fi costat lacumparare 495 $ (330 de euro).

"A fost atat de usor. O porti si apoi o depui la posta, iar ei oprimesc inapoi", a spus Harris. Rent the Runway a fost creat dedoua absolvente ale Harvard Business School, Jennifer Hyman siJennifer Carter Fleiss. Hyman a venit cu ideea acestui serviciuanul trecut dupa ce a vazut-o pe sora sa agonizand, indecisa dacasa cumpere o noua tinuta scumpa pe care sa o poarte la o nunta."Acesta este cazul unei fete tinere care iubeste moda si care eradispusa sa cheltuiasca o buna parte din veniturile sale pe o rochiepe care ar fi purtat-o o data sau de doua ori. Atunci m-am gandit:trebuie sa existe o solutie pentru astfel de situatii", a spusHyman.

Fondatoarele au spus ca peste 20.000 de femei s-au inscrispentru a beneficia de acest serviciu, care a inceput sa livrezerochii de curand. Banii necesari pentru rochii au fost oferiti de ocompanie financiara care a crezut in aceasta idee.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO