Business Internaţional

Indicele Dow Jones a sarit pragul de 10.000 de puncte dupa trei luni si jumatate de crestere sustinuta

Indicele Dow Jones a sarit pragul de 10.000 de puncte dupa trei luni si jumatate de crestere sustinuta
15.10.2009, 23:25 42

Indicele Dow Jones Industrial Average, cel mai urmarit barometrual lumii financiare, a depasit valoarea de 10.000 de puncte pentruprima data dupa mai mult de un an, dupa ce banca JPMorgan Chase araportat in trimestrul trei un profit de 3,6 mld. dolari (2,42 mld.euro), cel mai mare de dupa 2007, scrie Financial Times.

Pietele bursiere de la nivel mondial au reactionat pozitiv laanuntul bancii americane potrivit caruia profitul aferent celuide-al treilea trimestru a crescut de sapte ori pe fondulevolutiilor pozitive ale tranzactiilor cu venituri fixe. Rezultatulpentru perioada iulie-septembrie a depasit asteptarileanalistilor.

Indicele Dow, care a crescut incontinuu in ultimele trei luni sijumatate, a inchis sedinta de tranzactionare in crestere cu 144,8puncte, respectiv 1,5%, la un nivel de 10.015,86, maximul de dupaoctombrie 2008, in ziua in care grupul si-a anuntat rezultateletrimestriale.

Euforie pe bursele din intreaga lume

"Acest nivel de peste 10.000 de puncte al indicelui Dow esteposibil sa fie unul in mare parte psihologic si ar putea reprezentaun indemn la actiune pentru investitori", a spus Lawrence Glazer dela Mayflower Advisors din Boston.

Analistii spun insa ca Dow este departe de a mai atinge maximulsau istoric, iar economia americana are de parcurs un drum lunginainte sa se poata vorbi de o revenire reala. Indicele a atins inoctombrie 2007 maximul record de 14.164,53 puncte, dupa ce a crescut cu 94% incinci ani. Pietele europene au inchis pe verde miercuri, insa joiau deschis precaut, pentru ca pe parcursul sedintei detranzactionare sa ajunga pe minus.

Pietele americane au reactionat cel mai bine. CNBC a programatun raport special pentru a celebra un nivel ce nu se mai atinsesepe Wall Street de peste un an, dupa ce in octombrie anul trecut Dowse prabusea, anticipand colapsul intregului sistem financiar.

"Ultima data cand am vazut 10.000 de puncte, ne indreptam indirectia gresita", a spus Doreen Mogavero, presedintele companieide brokeraj Mogavero, Lee & Company. "Acesta este un sentimentceva mai placut."

Departe de maximele de altadata

Indicele Dow a recuperat aproximativ 3.450 de puncte fata deminimul pe care l-a atins la inceputul lunii martie, de 6.626,94puncte. Cu toate acestea, indicii de referinta de pe principalelepiete sunt doar o umbra a ceea ce au fost inainte de izbucnireacrizei.

Dow mai are nevoie de aproximativ 4.000 de puncte pentru aatinge nivelul sau maxim record, in timp ce alti indicatori aievolutieipietei mai au de recuperat 30% pentru a atinge din nouvarfurile.

Si companiile care alcatuiesc indicii se chinuie inca cuvenituri modeste, cu pierderi de pe urma creditelor si suntmacinate de incertitudini privind cresterea pe termen lung aeconomiei Statelor Unite.

Indicele Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 1,75%,respectiv 18,83 puncte, pana la 1.092,02, iar indicele compozitNASDAQ a urcat 32,34 puncte, respectiv 1,5%, pana la 2.172,23puncte.

Performante in Est

Euforia de pe pietele bursiere americane s-a raspandit si pebursele europene miercuri, ziua in care JPMorgan si-a anuntatrezultatele financiare din trimestrul trei. Joi, desi au deschisindecis, la jumatatea sedintei de tranzactionare cele mai multetrecusera pe minus. Indicele britanic de referinta FTSE 100pierduse 9,3 puncte, respectiv 0,18%, pana la un nivel de 5.246,8puncte. Indicele german DAX a coborat putin sub zero, 0,01%, panala un nivel de 5.853,46 puncte. CAC 40, indicele francez dereferinta era singurul pe plus, cu 0,05%, respectiv 1,81 puncte.Bursele vest-europene au avut o evolutie buna in ultimele luni,dupa ce in martie au atins valori minime istorice. CAC 40 a avansatcu 54% fata de minimul din 9 martie. DAX a crescut cu 59%, iar FTSE100, 49%. Pe bursele din Est evolutia era oscilanta la jumatateasedintei de joi, la Sofia si la Moscova, bursele fiind pe plus, intimp ce la Budapesta, Praga si Bucuresti, pe minus. Comparativ cuminimele din martie, pietele bursiere din Est au crescut chiar maiputernic decat cele din Vest. Indicele rus RTSI a avansat cu 148%,cel de la Bucuresti, BET, cu 132%, urmate ca performanta de BUX dinUngaria, PX din Cehia si Sofix din Bulgaria, care a crescut cu81,55%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO