Business Internaţional

Indicii bursei chineze, la cea mai mare cadere inregistrata in ultimii zece ani

28.02.2007, 17:48 20

Scaderea drastica a pietei chineze de actiuni a influentat evolutia indicilor europeni, acestia indreptandu-se ieri catre cel mai semnificativ declin din ultimele trei luni.
Actiunile chineze au inregistrat cel mai pronuntat declin din ultimii zece ani pe fondul temerilor conform carora guvernul chinez va lua masuri de combatere a investitiilor ilegale, investitii care au contribuit la cresterea indicilor de referinta pana la niveluri record, scrie Bloomberg.
Indicele Shanghai si Shenzhen 300, care monitorireaza evolutia actiunilor de tip A exprimate in yuani, listate pe cele doua burse ale Chinei, a pierdut 250,18 puncte, sau 9,2%, pana la 2457,49 puncte.
Astfel, bursa chineza a pierdut 107,8 miliarde de dolari, dupa ce aceasta se dublase in ultimul an. Actiunile a 249 dintre cele 300 de companii incluse in cadrul indicelui pietei au scazut cu 10%. China Vanke, cel mai mare developer de proprietati, si China United Telecommunications, care controleaza al doilea mare operator de telefonie mobila al tarii, s-au confruntat cu scaderi ale valorii actiunilor.
Consiliul de Stat, cea mai importanta institutie de reglementare din China, a aprobat crearea unei forte speciale care are misiunea de a combate ofertele ilegale de actiuni si alte activitati interzise pe piata, au anuntat oficialii guvernamentali.
Guvernul trebuie sa fie atent la cresterile excesive ale pietei de actiuni inainte ca lucrurile sa-i scape de sub control, a declarat Cheng Siwei, vicepresedinte al Congresului Popular al Chinei.
Actiunile au fost in crestere anul trecut dupa ce un plan al guvernului privind lansarea la tranzactionare a unui volum de actiuni de stat in valoare de peste 200 de miliarde de dolari a revigorat cererea investitorilor, facand posibile vanzari de actiuni de catre cele mai mari companii din China. Economia chineza, care a devansat-o pe cea britanica - devenind a patra mare economie a lumii, a inregistrat o medie de crestere de 9,6% in ultimii cinci ani.
Indicele composit Shanghai, care monitorieaza bursa mai mare a Chinei, a scazut cu 8,8%, pana la 2771,79 puncte, cel mai semnificativ declin din februarie 1997. Indicele composit Shenzhen, ce acopera bursa mai mica, a pierdut 8,5%, pana la 709,81 puncte.
China Minsheng Banking a inregistrat cel mai drastic declin din randul bancilor creditoare, dupa ce banca centrala a majorat raportul rezervelor in aceasta saptamana pentru a cincea oara in opt luni. Astfel, banca centrala a cerut bancilor sa puna deoparte 10% din depozite incepand cu 25 februarie, de la 9,5%. Aceasta majorare este menita sa contribuie la incetinirea cresterii inflatiei si investitiilor in economia cu cel mai rapid ritm de crestere din lume.
Actiunile europene se indreptau ieri catre cea mai semnificativa scadere din trei luni, declinul bursei chineze generand temeri privitoare la incetinirea investitiilor in Asia.
BHP Billiton, Rio Tinto Group si Standad Chartered au inregistrat cele mai mari scaderi din randul companiilor ce se bazeaza pe vanzarile realizate in China.
Scaderea pietei este "pur si simplu efectul declinului pietei chineze. Actiunile companiilor din sectorul minier sunt cele mai vulnerabile din acest punct de vedere", declara James Buckley, din cadrul Baring Asset Management.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,3%, pana la 377,16 puncte, in timp ce indicii Stoxx 50 si Euro Stoxx 50 au scazut cu 1,1 procente. Indicii de referinta au scazut in 16 din cele 17 piete vest-europene deschise. Indicele francez CAC 40 a pierdut 1,1%, indicele britanic FTSE a scazut cu 1%, in timp ce indicele german DAX a scazut cu 1%.
BHP, cea mai mare companie din sectorul minier pe plan global, a asistat la o scadere a actiunilor sale cu 2,5%, pana la 1.092,5 pence. China este a doua piata a companiei dupa Europa. Rio Tinto, aflat pe pozitia a treia, a pierdut 1,8%, pana la 2.887 pence.
Actiunile companiilor miniere incluse in indicele Stoxx 600 avansasera pana la un nivel record in aceasta saptamana, investitorii considerand ca cererea de metale industriale in crestere venita din partea Chinei si Indiei va contribui la majorarea castigurilor.
Standard Chartered, o banca britanica ce realizeaza cea mai mare parte a veniturilor in Asia, a inregistrat o scadere de 3% a valorii actiunilor.
Declinul din China "vine dupa o crestere considerabila, fiind o scadere de la cel mai inalt punct din istorie", declara Thierry Lacraz, din cadrul Pictet & Cie. din Geneva. "Acesta nu va reprezenta o amenintare pentru pietele globale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO