Business Internaţional

Industria Ungariei, la prima crestere dupa 19 luni

09.03.2010, 23:02 1115

Productia industriala a Ungariei a avansat in ianuarie fata deaceeasi luna a anului trecut, aceasta fiind prima crestere anualadin ultimele 19 luni, in conditiile in care revigorareaexporturilor a indreptat tara pe calea iesirii din recesiune, scrieBloomberg.

Productia a crescut cu 5,7% fata de anul trecut, prima cresterede dupa iunie 2008, dupa o scadere revizuita de 1,2% in decembrie,se arata intr-un raport preliminar publicat de biroul de statisticade la Budapesta. Media estimarilor a patru economisti chestionatide Bloomberg indica o scadere de 0,5%.

Productia a avansat cu 8,8% fata de luna anterioara, dupa undeclin de 5,9% in decembrie. Economia tarii a avut de suferit, inconditiile in care exportatorii, inclusiv diviziile locale alecompaniilor Alcoa si Suzuki Motor si-au restrans productia pentru aputea face fata reducerii cererii la nivel mondial. Declinulcheltuielilor din Germania, cea mai mare economie europeana, acondus la aproape o stagnare a cresterii economice a zonei euro inultimul trimestru al anului trecut.

Ungaria conteaza pe o redresare bazata pe exporturi dupa oscadere economica de 6,3% anul trecut. Prima tara membra a UE carea beneficiat de ajutor financiar extern in 2008, Ungaria si-a reduscheltuielile pentru a intruni conditiile acordului de creditare. Inconditiile scaderii cererii interne, tara priveste acum catreregiunea euro, care achizitioneaza 60% din produsele fabricate sauasamblate in Ungaria pentru a-si stavili scaderea economiei.

Cresterea din ianuarie a fost "amplificata" de declinulconsemnat cu o luna in urma. "Cresterea este una relativ redusa,fiind amplificata de declinul considerabil inregistrat in lunadecembrie", a declarat statisticianul Miklos Schindele. "Totusi,cifra indica faptul ca o tendinta de crestere moderata prindecontur."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO