Business Internaţional

Inflatia, mai periculoasa decat aprecierea euro

19.03.2008, 15:50 14

Cand Anton Borner, un lobbyist pentru exportatorii germani, s-a intalnit recent cu oficiali ai Bancii Centrale Europene, el i-a indemnat sa nu reduca ratele dobanzii. Acest lucru poate parea ciudat, avand in vedere ca un nivel mai scazut al ratelor poate fi benefic pentru exportatori, crescand competitivitatea monedei europene, scrie International Herald Tribune.
"Unii m-au intrebat daca a fost nevoie sa fiu atat de categoric", isi aminteste Borner. "Am raspuns afirmativ. Nu ne concentram asupra rezultatelor trimestriale, ci asupra celor pe termen lung."
Faptul ca Borner isi poate permite sa aiba o abordare pe termen lung intr-un moment in care dolarul se afla la noi minime in raport cu euro este o dovada a rezistentei exportatorilor din Germania si din alte tari europene.
Desi un euro puternic reprezinta cu siguranta o povara pentru exportatorii Europei, facand ca produsele acestora sa fie mai scumpe in Statele Unite si alte piete legate de dolar, aprecierea euro nu a avut inca un efect pronuntat asupra economiei europene.
In aceeasi saptamana in care euro a urcat pana la niveluri nemaiatinse, Europa anunta o crestere solida a productiei industriale. Exporturile germane au avansat cu 9% in ianuarie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.
Borner a anticipat ca Germania va exporta bunuri in valoare de 1.020 de miliarde de euro in acest an, cu 5% mai mult decat anul trecut. Volumul se ridica la aproape 1.600 de miliarde de dolari, suficient pentru a tine Germania aproape de China in cursa pentru titlul de campion mondial al exporturilor de marfuri.
"Este o cifra destul de impresionanta, tinand cont de situatia cu dolarul", a declarat Borner, care este presedinte al BGA (Federation of German Wholesale and Foreign Trade).
Borner a declarat ca sprijina actuala politica a BCE de mentinere a ratelor dobanzii neschimbate, pentru ca impartaseste temerile acesteia privitoare la inflatie. Majorarea preturilor reprezinta un risc mai ridicat pe termen lung pentru economia europeana decat fluctuatiile pietei monetare, a declarat el.
In ton cu preocuparile acestuia, biroul de statistica al UE a anuntat ca rata inflatiei din zona euro a atins un nou maxim record de 3,3% in februarie pe fondul majorarii preturilor la petrol. Aceasta situatie l-a facut pe Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, sa se planga ca "inflatia avanseaza in Europa, reprezentand un motiv de ingrijorare".
Exista mai multe motive pentru rezistenta Europei, de la reducerile de costuri aplicate de companiile sale, care le-a sporit competitivitatea pe plan global, pana la relocarea productiei in afara Europei. Un euro puternic are propriile beneficii: ieftineste materiile prime importate si protejeaza intr-o anumita masura Europa in fata cresterii preturilor la petrol, care este tranzactionat in dolari.
Odata cu cresterea economiei globale, Europa nu mai depinde la fel de mult ca in trecut de Statele Unite ca partener comercial. Desi scaderea dolarului si a economiei americane afecteaza exporturile transatlantice, livrarile catre Rusia si Orientul Mijlociu cunosc un avant puternic.
In acelasi timp, Germania, Italia si alte tari europene se specializeaza in tipurile de bunuri pentru care aceste tari cu un ritm rapid de crestere au un apetit foarte ridicat.
"Pietele emergente si cele producatoare de petrol sunt pozitionate excelent", declara Norbert Walter, economist-sef in cadrul Deutsche Bank.
Totusi, aceste tendinte incurajatoare nu au putut acoperi nelinistea exprimata de directorii de companii si politicienii din Europa. Multi raman convinsi ca Europa nu poate contracara la nesfarsit efectele scaderii dolarului. O prabusire a exporturilor ar reprezenta o amenintare grava, in special in cazul Germaniei, de exemplu, unde consumatorii nu cheltuiesc suficient pentru a alimenta economia.
"Totul este o chestiune de timp", este de parere Holger Schmieding din cadrul Bank of America.
In ultimele trei luni ale anului trecut, remarca Schmieding, exporturile zonei euro catre Statele Unite au scazut cu 8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006. Tendinta nu are sanse sa se inverseze in curand.
Recent, liderii UE si-au exprimat din nou temerile cu privire la volatilitatea monetara excesiva, insa nu au intrat in discutii detaliate cu privire la cum ar putea fi abordata aprecierea euro. Surprinzator este totusi cat de bine a reactionat Europa, si in special Germania, la cresterea accentuata a monedei euro. Dolarul a scazut cu 10,9% in raport cu euro anul trecut si cu inca 6,5% in ultima luna. Totusi, exporta-torii continua sa inregistreze un nivel ridicat al comenzilor.
BMW a raportat recent o crestere de 9% a profitului in 2007, surprinzandu-i pe analisti, in ciuda faptului ca Statele Unite reprezinta cea mai mare piata a producatorului. Declinul dolarului a afectat BMW, a declarat presedintele companiei, Norbert Reithofer, insa aceasta a compensat pierderile prin reduceri de costuri si vanzari solide.
BMW isi extinde o asa-numita protectie naturala impotriva aprecierii euro: fabrica sa de asamblare din South Carolina. Producatorul auto a anuntat ca-si va centraliza productia de automobile sport-utilitate in cadrul fabricii, investind 750 mil. $ si creand 500 de noi locuri de munca.
"Chiar daca esti extraordinar de bun la controlul costurilor, nu poti sa nu fii afectat de o schimbare atat de masiva in ceea ce priveste ratele de schimb", arata Walter din cadrul Deutsche Bank.
In ciuda nelinistii din Europa, politicienii si directorii de companii de aici au evitat in general sa ceara BCE sa intervina pe piata pentru a reduce aprecierea euro sau chiar a reduce ratele dobanzii, ceea ce ar micsora intr-o anumita masura presiunea asupra monedei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO