Business Internaţional

Institutia fanion a zonei euro se transforma in „groapa de gunoi a pietei obligatiunilor”

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a renuntat la principiile institutiei pe care o conduce pentru a salva euro (FOTO: Reuters)

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a renuntat la principiile institutiei pe care o conduce pentru a salva euro (FOTO: Reuters)

19.05.2010, 00:00 38

Investitorii care detin obligatiuni elene sau portugheze auvazut in initiativa Bancii Centrale Europene (BCE), o institutiepublica, de a interveni pe piata pentru a cumpara titluri de stat ooportunitate de a se debarasa de riscuri. Vor profita la maxim,lasandu-i pe contribuabilii din zona euro expusi la riscul unuifaliment national, scrie The Telegraph.

Decizia BCE de a cumpara obligatiuni ale statelor cu problemedin zona euro risca sa transforme institutia cu sediul la Frankfurtin "groapa de gunoi a pietei obligatiunilor", unde se vor strangetitlurile de care investitorii doresc sa scape.

In ciuda faptului ca majoritatea analistilor au salutatinitiativa BCE, exista si sceptici, printre care si guvernatorulbancii centrale din Germania (Bundesbank), Axel Weber, care aavertizat ca masura va crea inflatie, deoarece va mari volumul debani aflati in circulatie, scrie si agentia de presa ThomsonReuters.

Economistii atentioneaza de asemenea ca BCE va ramane expusa laun eventual default al Greciei, in timp ce bancile comerciale sevor putea debarasa in voie de titlurile de datorie pe care le au inbilanturi si vor scapa de probleme.

In plus fata de asigurarea unei finantari pentru datoriile destat, BCE vrea sa cumpere si obligatiuni din sectorul privat si,desi teoretic institutia europeana poate cumpara, dar si vindeastfel de titluri, analistii preconizeaza ca programul va urma osingura directie, cel putin in urmatoarea perioada. In conditiilein care pietele financiare raman in continuare tensionate, daca BCEva opri achizitiile de obligatiuni guvernamentale, randamenteleacestora ar putea atinge din nou niveluri record.

"BCE a apelat la aceasta masura, prin care cumpara obligatiuniale unor state cu rating mai scazut, pentru a transmiteinvestitorilor mesajul ca nu va permite tarilor cu probleme sacada", potrivit analistului financiar Dragos Cabat.

BCE prefera relaxarea calitativa

"BCE schimba active sanatoase cu active toxice si desi nu vamari dimensiunea portofoliului sau, ii va deteriora calitatea. Esteo transformare a rolului pe care il detine, asa cum au facut multealte banci centrale. Ceilalti au apelat la relaxare cantitativa;BCE face relaxare calitativa", a explicat Charlez Wyplosz, profesorla Institutul de Studii Internationale de la Geneva.

BCE a cumparat obligatiuni guvernamentale emise de Portugalia,Spania, Italia, Grecia si Irlanda in valoare de 16,5 mld. euro inprima jumatate a saptamanii trecute, insa acest lucru nu a reusitsa tempereze temerile investitorilor.

"Nu este un pas agresiv. Este nevoie de mult mai mult pentru astabiliza piata", a declarat Marco Vali, economist pentruUniCredit. El a precizat ca cele aproape 17 miliarde de euro suntdoar o fractiune din datoriile pe termen lung si mediu ale statelorsud-mediteraneene si ca pentru a convinge pietele, oficialiieuropeni trebuie sa ridice aceasta suma la 70 de miliarde deeuro.

Si Neil Mellor, analist in cadrul Bank of New York Mellon,apreciaza ca investitorii au profitat de ocazie pentru a-si"aerisi" portofoliile si pentru a scapa de obligatiunile riscante."Acest lucru lasa BCE intr-o pozitie deloc confortabila, intrucatacum se confrunta cu deteriorarea propriului bilant", a explicatMellor.

La limita legalitatii

Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, este deparere ca "problema cea mai importanta este ca in Tratatul de laMaastricht apare clauza de «no bail-out», cu alte cuvinte BCEtrebuie sa fie independenta si sa nu intervina pentru salvareaaltor state. Din acest punct de vedere, initiativa BCE de a cumparaobligatiuni se afla in zona gri a legalitatii. De altfel, ideeacare a stat la baza Tratatului de la Maastricht a fost tocmai aceeaca celelalte state nu trebuie facute responsabile pentru problemeleunei tari. Probabil ca BCE va ajunge sa cumpere obligatiuni directde la guverne si nu de la investitori, exista aceasta posibilitatetehnica, desi nu este tocmai o metoda ortodoxa si conformastatutului BCE".

Toate statele UE contribuie la capitalul BCE, insa nu au dreptulde a-si adjudeca o felie din profitul institutiei, dar nici nu auobligatia de a finanta pierderile acesteia.

In concluzie, riscurile pe care si le asuma BCE in prezent nuvor avea un efect direct asupra Romaniei. Guvernul de la Bucurestidetine 2,4645% din capitalul BCE.

Fed si Banca Angliei au aplicat aceeaSi terapie deSoc

Programul prin care BCE vrea sa cumpere obligatiuni de statseamana cu metodele clasice de relaxare cantitativa, asa cum aufost cele lansate de banca centrala americana (Fed) dupa falimentulbancii de investitii Lehman Brothers sau de Banca Angliei, care atiparit bani pentru a putea cumpara titluri de stat de la banci.Fed a urmat o politica monetara extrem de expansionista, practicdublandu-si valoarea activelor detinute la circa 2.300 mld. dolari,pentru a cumpara titluri ipotecare, dar si obligatiuni pe termenlung emise de guvernul de la Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO