Business Internaţional

Interventia bancii centrale americane da o gura de oxigen investitorilor de pe burse

20.08.2007, 18:02 18

Pretul actiunilor cotate la bursele europene s-a confruntat cu a 5-a saptamana consecutiva de scadere, marcand cel mai puternic trend descrescator din iulie 2004 incoace, pe fondul instabilitatii de pe piata creditelor, scrie Bloomberg.
"Incertitudinile legate de evolutia pietei creditelor, dezvoltarea economica pun sub semnul intrebarii profiturile companiilor si descurajeaza investitorii", a declarat Gerhard Schwarz, analist la UniCredit Markets & Investment Bank.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 0,8%, ajungand la valoarea de 359,98 puncte saptamana trecuta.
Decizia neasteptata a lui Ben Bernanke, presedintele Fed, de a reduce rata dobanzii pentru imprumuturile facute de banci, in efortul de a diminua efectele agitatiei de pe piata globala a creditelor, a dus la recuperarea partiala a pierderilor inregistrate de indice.
Saptamana trecuta, indicii nationali ai celor 18 piete vest europene, cu exceptia Angliei si Germaniei unde indicii FTSE 100 si DAX au inregistrat cresteri de 0,4%, respectiv 0,5%, au scazut. Indicele CAC 40 a inregistrat o scadere de 1,6%. Indicele european Stoxx 50 a inregistrat o crestere de 0,4% in timp ce valoarea indicelui Euro Stoxx 50 a fost in scadere cu 0,1%.
In Statele Unite, indicele Standard & Poor's a inregistrat o scadere de 0,5% pana la valoarea de 1.445,94 puncte, iar indicele Dow Jones Industrial Average a inregistrat o scadere de 1,2% ajungand la 13.079,08 puncte.
Banca centrala americana a redus cu 0,5% dobanda oferita bancilor pentru imprumuturi pana la 5,75%, marcand astfel prima reducere neanuntata din ultimii sase ani. Oficialii Fed au anuntat ca "vor lua masurile necesare" pentru a evita criza de pe piata ipotecara.
Actiunile bancii centrale "nu schimba cu nimic situatia de pe piata imobiliara si nu va atenua panica de pe piata ipotecara. Fenomenul are acum o amploare prea mare", a declarat Charles Knott, analist la Knott Capital Management.
"Anuntul va calma investitorii si le va intari increderea. Pietele au o evolutie haotica, data de criza de lichiditati", a declarat Giulio Baresani Varini, seful departamentului de investitii de la Banca MB.
Siemens, cea mai mare companie de inginerie din Europa, care produce 20% din totalul veniturilor de pe piata din Statele Unite, a inregistrat o scadere de 4,3% ce a determinat scaderea indicelui Stoxx 600 Industrial Goods cu 3,5%. Compania Arcelor Mittal, cel mai mare producator mondial de otel, a inregistrat o scadere de 4,8%.
Cea mai mare companie de management al averilor din lume, banca elvetiana UBS, a inregistrat o scadere de 3,4% dupa de a anuntat ca profiturile din al doilea semestru al anului vor fi afectate daca evolutia pietei va continua sa fie "turbulenta".
Cresterea pretului la ciment si otel a determinat scaderea cu 6,8% a actiunilor Hochtief, dupa ce cea mai mare companie de constructii din Germania a anuntat profituri mai mici pentru al doilea trimestru al acestui an.
Pe piata din Statele Unite, o mare parte din pierderile inregistrate saptamana trecuta au fost compensate de cresterea inregistrata vineri, dupa ce Fed a luat masuri pentru stabilizarea situatiei creditelor.
Masurile luate de Fed au determinat o crestere de 2,8% a indicelui Standard & Poor's 500. Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, a inregistrat o crestere de 3,9% pana la valoarea de 36,17 euro, iar actiunile bancii J.P. Morgan au inregistrat o crestere de 6,2%, atingand valoarea de 34,83 euro.
Compania a anuntat pe data de 15 august o crestere de 18% a profitului la un total de peste 3 miliarde de euro, dupa majorarea preturilor.


Bancherii germani sar in ajutorul SachsenLB
Un grup de banci germane controlate de stat va sustine financiar SachsenLB, a doua institutie financiara locala afectata semnificativ de expunerea fata de piata americana a creditelor ipotecare riscante, aflata in criza. Grupul de banci de economii a extins o linie de credit in valoare de peste 17 miliarde de euro, pentru a mentine operatiunile vehiculului investitional al bancii de stat, Ormond Quay, a anuntat SachsenLB. La sfarsitul lunii trecute, grupul german IKB a devenit prima institutie financiara europeana afectata de criza sectorului american al imprumuturilor ipotecare riscante. La momentul respectiv, un grup de institutii de profil, inclusiv banca germana de stat pentru dezvoltare KfW, au anuntat ca vor pune la dispozitie 3,5 miliarde de euro pentru a acoperi eventualele pierderi ale IKB si pentru a preveni extinderea dificultatilor, care s-ar fi putut transforma in cea mai grava criza inregistrata in ultimii 75 de ani de sectorul german de profil. Bancile vor aplica o masura similara in cazul SachsenLB, institutie de credit regionala.



Fed a redus dobanda pentru a diminua criza

Fed (banca centrala americana) a redus dobanda la care ofera imprumuturi bancilor de la 6,25% la 5,75%, in incercarea de a spori lichiditatea pe piata, scrie BBC News.
Aceasta reducere neasteptata a dobanzii este menita sa contribuie la rezolvarea problemelor de pe pietele de credit, probleme care au destabilizat pietele de actiuni. Banca americana si-a mentinut rata de referinta, cea care determina nivelul ratelor dobanzii pentru consumatori, la nivelul de 5,25%.
Masura de reducere a ratei la care Fed acorda imprumuturi bancilor are drept scop cresterea nivelului lichiditatilor din sistemul financiar, fiind in acelasi timp menita sa ajute bancile sa se imprumute intre ele.
De obicei, Fed nu ia decizii de modificare a ratelor in perioadele dintre sedintele sale regulate. Ultima data cand a luat o decizie de acest gen, reducandu-si in acelasi timp si rata de referinta, a fost dupa 11 septembrie 2001, cand pietele financiare erau inchise.
In cadrul unei declaratii, Fed a aratat ca exista pericolul ca din cauza crizei financiare sa se produca o incetinire a ritmului de crestere economica.
"Conditiile de pe pietele financiare s-au deteriorat, iar conditiile mai severe de pe pietele de credit si sentimentul sporit de nesiguranta ar putea limita cresterea economica", a afirmat Fed.
In declaratii lansate anterior, Fed avertiza ca exista in continuare pericolul cresterii presiunilor inflationiste, sugerand ca nu este dispus sa opereze o reducere a ratei de referinta a dobanzii.
Economistii au aratat ca decizia luata de Fed cu privire la reducerea ratei la care imprumuta bancile va contribui la redresarea pietei de actiuni.



Va majora sau nu BCE dobanda in septembrie?

Un adevarat razboi al nervilor s-a declansat intre Banca Centrala Europeana si pietele financiare care cred ca probabilitatea ca BCE sa-si puna in aplicare intentia de a majora dobanda de referinta in septembrie este mai redusa acum, dupa ce Fed a surprins pietele reducand o rata la care acorda imprumuturi bancilor, scrie International Herald Tribune.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a sugerat la inceputul acestei luni ca va opera o noua majorare a ratei dobanzii pentru a tempera cresterea inflatiei, pozitie pe care a parut sa o reafirme la inceputul saptamanii trecute, declarand ca perioada de turbulenta de pe pietele financiare este pe cale de a se incheia.
Din ce in ce mai multi observatori bancari cer BCE sa astepte pana cand pietele se vor stabiliza, proces ce ar putea dura mai multe saptamani sau luni. Principalul argument al acestora este faptul ca ratele dobanzii pe termen scurt au fost deja majorate cu pana la o jumatate de punct procentual pe fondul problemelor de pe pietele de credit.
"Pregatesc terenul pentru o mentinere a ratei la acelasi nivel in septembrie", a declarat Marco Annuziata, economist in cadrul UniCredit din Londra.



BNP Paribas incearca sa redeschida fondurile de investitii ipotecare

Directorul executiv al bancii franceze BNP Paribas, Baudouin Prout, incearca sa redeschida cat mai rapid cele trei fonduri de investitii blocate din cauza crizei de pe piata ipotecara din SUA, scrie Bloomberg.
"Oficialii bancii incearca redeschiderea acestor fonduri cat mai rapid cu putinta", a declarat ministrul francez de finante Christine Lagarde. Prout "mi-a oferit toate informatiile de care aveam nevoie referitoare la cele trei fonduri pe care compania le are sub administrare", a mai adaugat ea.
BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a blocat retragerile din cele trei fonduri de investitii pe 9 august, in urma "tulburarilor" de pe piata creditelor. Reprezentantii bancii au declarat ca blocarea retragerilor din cele trei fonduri nu a afectat rezultatele financiare din cel de-al doilea trimestru.
BNP a anuntat ca un fond de investitii spaniol si trei fonduri mutuale au investit deja intr-unul dintre fondurile blocate la inceputul acestei luni.
Ministrul francez de finante considera ca recentul declin al pietei financiare a reprezentat "o reglare brutala a pietei", adaugand ca aceasta problema deriva din faptul ca participantii pietei nu cunosc cu exactitate continutul fondurilor pe care le administreaza si nici masura in care aceste fonduri sunt influentate de ratele creditelor ipotecare.
"Piata financiara franceza este solida", iar comisia nationala de supraveghere a pietei bancare este foarte eficienta, a mai adaugat Lagarde. Ea a apreciat ca "extrem de eficienta" decizia Bancii Centrale Europene de a suplimenta volumul de lichiditati din sistemul bancar si a reiterat faptul ca economia Frantei va inregistra rezultate pozitive in cea de-a doua jumatate a anului, datorita scaderii ratei somajului si coborarii nivelului inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO