Business Internaţional

Investitiile in imobiliare vor scadea cu 17%

06.02.2008, 19:35 13

Investitiile globale din sectorul imobiliar comercial (excluzand apartamentele) au ajuns anul trecut la un nivel record de 930 mld. dolari (665 mld. euro), in crestere cu 29% fata de 2006, arata un raport al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield (C&W), citat de Portfolio.
Volumul tranzactiilor din segmentul imobiliar au coborat insa in al doilea semestru din 2007 cu 12,5% fata de perioada ianuarie-iunie, iar C&W estimeaza ca in anul acesta tranzactiile imobiliare vor ajunge pana la 770 mld. dolari (517 mld. euro), in scadere cu 17%.
Cele mai semnificative performante au fost inregistrate in 2007 de pietele emergente, China fiind situata in primele zece state dupa valoarea investitiilor din segmentul imobiliar, cu 15 mld. dolari (10 mld. euro). De asemenea, Brazilia s-a situat pe locul 11 in acest clasament, atragand investitii in valoare de 14 mld. dolari (9,4 mld. euro).
Zece dintre primele 15 state cu cel mai rapid ritm de crestere a investitiilor imobiliare au fost de fapt tari cu economii emergente, inclusiv state est-europene, precum Ucraina, Bulgaria, Ungaria sau Turcia. Raportul C&W indica investitii de 1,86 mld. euro pe piata imobiliara din Ungaria, aproape dublu fata de nivelul de 0,98 mld. euro, cat s-a inregistrat in 2006. Cresterea din Ungaria s-a situat mult peste cresterea medie de 25,5% a zonei est-europene.
Cel mai puternic ritm de crestere s-a inregistrat in America Latina, 87%, si in America de Nord, 49%. Asia s-a bucurat de asemenea de o crestere importanta, de 27%, investitiile imobiliare din aceasta regiune ajungand la un volum de 145 mld. dolari (95 mld. euro). Investitiile pe piata europeana au crescut insa cu doar 10%, pana la 349 mld. dolari (230 mld. euro). Principalele tinte ale investitorilor din segmentul imobiliar raman Statele Unite, Marea Britanie, Germania Franta si Japonia.
Reprezentantii Cushman & Wakefield spun ca nivelul de 770 mld. dolari (517 mld. euro) previzionat pentru 2008 ramane inca unul ridicat, fiind de aproape trei ori peste nivelul inregistrat cu doar cinci ani in urma. Mai mult, acestia considera ca tranzactiile din segmentul imobiliar comercial vor reprezenta in continuare o clasa stabila de active globale. Acest lucru este reflectat de numarul mare de investitii straine, care au fost de altfel principalul motor al cresterii din 2007.
Cu toate ca investitorii locali si-au marit valoarea activelor detinute cu doar 19%, tranzactiile care au implicat investitori straini au urcat cu 54%, ajungand pana la 34% din volumul global total, fata de 29%, cat se inregistra in 2006. Volumul investitiilor straine a inregistrat o crestere semnificativa in semestrul doi din 2007, ajungand la 38% din totalul tranzactiilor imobiliare.
"Este de asteptat ca investitorii straini sa-si sporeasca rolul in 2008, in conditiile in care acestia incep sa caute nivele de profitabilitate mai ridicate si instrumente de investitii diversificate, care au capacitatea de a reduce riscurile", considera David Hutchings, director de cercetare la C&W.


Investitiile imobiliare pe regiuni

America de Nord
Tranzactiile din segmentul imobiliar comercial nord-american au urcat cu 49%, in 2007, ajungand pana la 416 mld. dolari (279 mld. euro).
Cea mai importanta crestere din regiune a fost inregistrata de Statele Unite, cu 50%.

Europa
Dupa o crestere de 36% in 2007, investitorii straini sunt acum jucatorii dominanti de pe piata imobiliara din Europa, detinand 55% din cota de piata.
Germania si Franta, doua piete majore ale regiunii, au inregistrat o crestere de aproximativ 30% fiecare.
Marea Britanie a fost insa puternic lovita de criza ipotecara americana, inregistrand o crestere de 13%.

Asia
Tranzactiile imobiliare din Asia au ajuns la un volum de 145 mld. dolari (97 mld. euro), cu 27% peste nivelul din 2006.
Pietele consolidate, precum Japonia, au dominat tranzactiile imobiliare, insa cele mai spectaculoase cresteri s-au inregistrat in cadrul economiilor emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO