Business Internaţional

Investitorii cumpara orice gram de aur care le iese in cale, pentru ca nu mai au incredere in „hartie”

16.11.2009, 00:00 102

Intr-un colt al Elvetiei, unde limba oficiala este italiana siunde se prelucreaza in lingouri aproximativ o treime din aurulmondial, afacerile infloresc, scrie New York Times. In fiecare zi,vin ambalate in pungi de plastic bratari, coliere si cercei de pepietele in aer liber din Orientul Mijlociu, de la magazinele deprofil din Asia sau de la magazinul "din colt" din Europa sauAmerica de Nord.

"Ar putea fi vorba despre aurul mostenit de la bunica sau de obijuterie primita de la un fost prieten", spune Erhard Oberli,director executiv in cadrul Argor-Haraeus, o companie din regiunecare proceseaza aproximativ 400 de tone de aur pe an. "Aurul nudispare".

Intr-o perioada prospera in care pietele sunt animate defondurile de hedging ce castiga anual miliarde de dolari,speculatorii bogati si guvernele se grabesc sa acumuleze stocuri deaur, in conditiile in care pretul metalului galben a depasit 1.100dolari pe uncie (39 dolari, 26 euro gramul), un nivel maximrecord.

Considerat ca un ultim refugiu pentru investitorii "speriati",aurul s-a apreciat pe fondul deprecierii puternice si sustinute adolarului, al cresterii deficitelor bugetare din Statele Unite siEuropa si al deciziilor bancilor centrale de a injecta mii demiliarde de dolari in economiile afectate de criza mondiala,alimentand temerile ca ar putea aparea noi tulburari pe piete.

Apetitul pentru aur este ridicat

"Nu putem spune ca s-a modificat statutul aurului, ci ca s-auprodus unele schimbari in ceea ce priveste comportamentulcumparatorilor de aur", a spus Suki Cooper, de la Barclays Capital."Este o schimbare structurala cu care ne confruntam in sectorulinvestitional, iar aceasta se poate observa la orice nivel, de labancile centrale din Asia la investitorii individuali care cumparalingouri si monede de aur."

"Apetitul pentru aur a crescut", a adaugat Cooper care estimeazaca pana in al doilea trimestru al anului 2010 pretul aurului vacreste la 1.140 dolari uncia (40 dolari, 27 euro gramul).

Intr-adevar, luna trecuta Harrods, magazinul din Londra cu ovechime de 160 de ani, a inceput sa vanda monede si lingouri cu ogreutate ce variaza de la 1 gram la 12,5 kilograme, acele"caramizi" care apar adesea in filme si care sunt stocate inseifurile de la Fort Knox - cel mai mare si mai securizat depozitde aur din Statele Unite. Parterul magazinului Harrods, unde estevandut aurul, nu duce lipsa de clienti.

"Au fost surprinsi de reactia clientilor", spune Chris Halll,seful departamentului de lingouri de aur de la Harrods. "Lingourilesunt mult mai populare decat monedele. Cel mai popular este cel de100 grame."

In Statele Unite, reclame ce promit preturi ridicate la aur aparfrecvent seara in timpul pauzelor publicitare. Intermediarii isivand insa aurul la mall sau organizeaza intalniri private pentrudoritori.

Ron Lieberman, proprietarul Palisade Jewels din Englewood dinNew Jersey, este de parere ca toata lumea vrea sa cumpere aur.

El estimeaza ca de zece ori mai multi oameni intra acum inmagazinul lui sa cumpere aur comparativ cu inceputul de deceniucand o uncie de aur costa 300 de dolari (10,7 dolari, 7,2 eurogramul).

Pretul aurului ar putea continua sa creasca

"Oamenii intra in magazin si spun ca pretul va atinge pragul de2.000 de dolari (1.350 de euro)", spune el.

Cumparatorii nu sunt singurii care estimeaza o crestere apreturilor. Jim Rogers, un investitor care a devenit cunoscut dupace a investit in materii prime, a estimat ca o uncie de aur arputea ajunge sa coste 2.000 de dolari (71 de dolari, 48 de eurogramul).

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondialaactuala, il contrazice insa pe Rogers, marturisind despre afirmatiaacestuia ca este "total eronata". El argumenteaza ca nu existapresiuni inflationiste sau economice care sa duca pretul la 2.000 $uncia.

Chiar si cei mai optimisti iubitori ai aurului au fost surprinsicand banca centrala a Indiei a cumparat 220 de tone de aur de laFondul Monetar International in schimbul sumei de 6,7 mld. dolari(4,5 mld. euro), semn ca alte banci centrale ar putea sa optezepentru acest metal pretios in defavoarea activelor denominate indolari, precum titlurile de Trezorerie. Dupa aceasta achizitiemasiva de aur se poate spune ca aproximativ 6% din rezervele invaluta ale Indiei, rezerve ce se ridica la 285,5 mld. dolari (191,5mld. euro) - in crestere de la 4% - sunt in aur. "Avem bani pentrua cumpara aur", a spus Pranab Mukherjee, ministrul de finante dinIndia. "Avem suficiente rezerve in valuta."

Banca centrala din Sri Lanka a dezvaluit ca si ea cumpara aur.Acest trend ar putea afecta in timp economia Statelor Unite,deoarece statul va avea nevoie de cumparatori straini pentrutitlurile de stat pe care le emite, in special banci centrale,pentru a-si finanta deficitul bugetar in crestere.

In ultimii sase ani, China si-a dublat rezervele in aur, insaachizitia masiva a Indiei a evidentiat ca investitorii traditionaliisi transforma o parte dintre active in lingouri de aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO