Business Internaţional

Investitorii de pe burse, pesimişti înaintea summitului UE: indicii scad în deschidere

Autor: Vlad Popescu

30.01.2012, 10:36 164

Bursele europene au deschis luni în scădere, în aşteptarea startului unui nou summit UE anticriză, pe fondul situaţiei încă nerezolvate din Grecia, unde guvernul nu a reuşit încă să ajungă la un acord cu creditorii privaţi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, transmtie Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,6% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Acţiunile bancare, afectate de percepţia investitorilor privind expunerea pe datoria de stat a ţărilor de la "periferia" zonei euro, au înregistrat cele mai importante pierderi, indicele Stoxx Europe 600 Banks coborând cu 1,6% în deschidere.

Bursele din Asia au scăzut luni după ce unii investitori au decis să vândă în profit în urma creşterilor din ultimele zile, adoptând o poziţie prudentă înainte de summit-ul UE de luni şi deznodământul negocierilor Greciei cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni.

Indicele MSCI al pieţelor asiatice din afara Japoniei a coborât cu 0,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis cu o scădere similară.

Moneda euro a scăzut luni în Asia cu 0,3%, la 1,318 dolari, după ce a atins vienri 1,3235 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii decembrie. Speculatorii de pe pieţele valutare şi-au crescut, în săptămâna încheiată pe 24 ianuarie, poziţiile în scurt net pe euro - practic, pariuri că moneda se va deprecia - la un nou maxim record pentru cea de-a cincea săptămână consecutiv, potrivit datelor citate de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO