Business Internaţional

Investitorii din Asia sunt optimişti: bursele cresc, în speranţa rezolvării crizei

Investitorii din Asia sunt optimişti: bursele cresc, în speranţa rezolvării crizei

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

05.12.2011, 09:58 196

Bursele din Asia şi moneda euro au urcat uşor luni, dar s-au stabilizat şi evoluau în stagnare la finalul şedinţei oficiale pe pieţele asiatice, datorită speranţelor că liderii europeni vor adopta un plan decisiv anticriză la summit-ul de la sfârşitul săptămânii, transmite Reuters.

Optimismul a fost sprijinit şi de programul de austeritate de 30 miliarde euro adoptat duminică de guvernul italian, care va fi prezentat luni parlamentului.

Analiştii anticipează creşteri în debutul sesiunii pe bursele europene, după cea mai bună săptămână din ultimii trei ani.

Investitorii sunt însă prudenţi şi încearcă să evite creşteri prea puternice pe pieţe la începutul unei "săptămâni pline", care cuprinde, joi, ultima şedinţă de politică monetară din acest an a Băncii Centrale Europene. Majoritatea economiştilor anticipează scăderea dobânzii de referinţă a BCE, în contextul crizei datoriilor de stat, care are efecte tot mai vizibile asupra pieţelor de credit şi economiei reale.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat luni cu până la 0,3%, dar este în stagnare pe finalul şedinţei.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a urcat cu 0,6%, reuşind performanţe mai bune decât celelalte pieţe din regiune, după ce a depăşit un prag tehnic.

Analiştii anticipează că pieţele europene vor deschide în urcare uşoară, iar indicii futures ai bursei de la New York sunt de asemenea în creştere, datorită speranţelor privind stabilizarea situaţiei economice din SUA.

Bursa de la Shanghai a coborât luni cu 0,7%, din cauza datelor privind încrederea din sectorul manufacturier al Chinei, care au indicat încetinirea activităţii eonomice.

Moneda euro a urcat la 1,3435 dolari datorită adoptării măsurilor de austeritate în Italia, însă era aproape de stagnare la finalul şedinţei asiatice, la 1,341 dolari.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel se întâlnesc luni la Paris pentru a prezenta propunerile comune franco-germane privind modificarea tratatelor UE pentru a include măsuri şi reglementări mai dure de disciplină bugetară. Cei doi lideri dau startul unei săptămâni de negocieri cruciale pentru viitorul zonei euro şi speră aprobarea unor măsuri decisive anticriză la summit-ul UE de vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO