Business Internaţional

Investitorii nu se calmează nici după ce Europa a salvat Irlanda în timp record

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2010, 23:32 16

Presiunea pieţelor financiare asupra economiilor mai fragile aleEuropei s-a intensificat la începutul săptămânii, în condiţiile încare planul de susţinere a Irlandei şi noile reglementări legate deviitoarele bailout-uri anunţate în weekend nu au reuşit sătempereze temerile investitorilor referitoare la problemele pe carele-ar putea avea Portugalia, Spania şi mai nou Italia şi Belgia,scrie The Wall Street Journal.

Costurile de finanţare pentru Portugalia, Spania, Italia şi Belgiaau urcat deşi miniştrii europeni de finanţe reuniţi în Bruxelles auavut unele veşti pozitive pentru deţinătorii de obligaţiuni:valoarea împrumutului acordat Irlandei a fost decisă în final la67,5 miliarde de euro, iar unele scadenţe pentru rambursareadatoriilor atât ale Irlandei, cât şi ale Greciei au fostprelungite.
Totuşi, în încercarea de a clarifica circumstanţele în careinvestitorii ar putea fi obligaţi să accepte pierderi (haircuts)după iulie 2013, miniştrii au accentuat temerile că deţinătorii deobligaţiuni existente ar putea fi obligaţi să accepte pierderi înrestructurări viitoare de datorii.

Obligaţiunile spaniole şi italiene au scăzut, împingând în susrandamentul suplimentar pe care investitorii îl cer pentru a deţineaceste titluri în locul bundurilor germane.
Situaţia Spaniei este cea mai dificilă. Randamentul titlurilorspaniole pe zece ani a urcat cu 0,27%, până la 5,48%. Cu numai osăptămână în urmă titlurile aveau un randament de 4,74%. Băncilespaniole ar putea întâmpina dificultăţi în a refinanţa datorii deaproximativ 85 de miliarde de euro anul viitor, în contextulcreşterii costurilor pe fondul temerilor că a patra mare economieeuropeană ar putea avea nevoie de un bailout similar celuiirlandez, potrivit Bloomberg.

Moneda euro şi pieţele europene de acţiuni au înregistrat scăderiluni, ieri moneda euro scăzând sub pragul de 1,30 unităţi pentru undolar, în timp ce bursele se aflau în uşoară creştere.
"Deşi un acord privitor la un cadru de soluţionare a crizelorviitoare era necesar, momentul încheierii acestuia nu este unulpotrivit", spun analiştii JPMorgan Chase. "Având în vedere că noulcadru ar putea duce la o majorare a costurilor de finanţare pentruţările de la periferie, ieşirea din criză se va dovedi maidificilă."
Investitorii se tem că Spania sau alte ţări ar putea ajunge într-uncerc vicios în care piaţa obligaţiunilor împinge costurile definanţare în sus până când ţara nu se mai poate finanţa de pepiaţă.
De asemenea, miniştrii de finanţe nu au spus nimic care să asigurepieţele că vor continua să fie evitate restructurări ale actualelordatorii guvernamentale, potrivit JPMorgan şi altor analişti.

Irlanda îşi finanţează propria salvare cu banii din fondulde pensii

Un fond creat pentru finanţarea pensiilor angajaţilor dinsectorul public care se vor pensiona peste un deceniu va fiutilizat pentru suplimentarea bailout-ului acordat Irlandei de FMIşi partenerii săi din cadrul UE, scrie Financial Times. TheNational Pension Reserve Fund, la care se va recurge pentru o sumăde 12,5 miliarde de euro din bailout-ul de 85 de miliarde de euro,este fondul suveran al Irlandei. Acesta a fost creat într-operioadă în care Irlanda înregistra excedente bugetare solide,drept un fond menit să ajute ţara să facă faţă viitoarei bombe cuceas a pensiilor. La sfârşitul lunii septembrie, fondul avea activede 24,5 miliarde de euro în administrare. Conform legislaţiei,guvernul alocă echivalentul a 1% din PIB fondului în fiecare an.Până la izbucnirea crizei financiare nu se prevăzuse o utilizare abanilor din fond până după 2025. Însă Brian Lenihan,primul-ministru irlandez, a recurs deja la fond pentrurecapitalizarea Bank of Ireland şi Allied Irish Banks, fondulinvestind 3,5 miliarde de euro în martie 2009 în schimbul unoracţiuni preferenţiale în cadrul fiecărei bănci. Banii suntinvestiţi în acţiuni listate, obligaţiuni ale guvernelor din zonaeuro şi active financiare. Acesta dispune de asemenea de 4,1miliarde de euro sub formă de cash. Fondul a raportat ROI de 6% înprimele nouă luni ale acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO