Business Internaţional

Investitorii nu sunt impresionati de masurile grecilor

15.12.2009, 23:15 18

Premierul grec George Papandreou a anuntat masuri ambitioasepentru reducerea deficitului bugetar si pentru evitarea intrarii inincapacitate de plata a tarii sale, cu scopul de a le garantainvestitorilor si partenerilor europeni ca Grecia are un plan fermde iesire din criza, scrie The New York Times.
Papandreou s-a angajat sa reduca cheltuielile guvernamentale pentruajutoarele sociale cu 10%, o provocare fara precedent pentrupopulatia imbatranita a Greciei.
Totodata, bonusurile acordate de bancile de stat vor fi interzise,in timp ce bonusurile primite de bancherii ce lucreaza in sectorulprivat vor fi supuse unui impozit de 90%. Desi multe alte state cuprobleme au luat hotarari de reducere a salariilor din sectorulpublic, premierul grec s-a ferit sa impuna astfel de masuri,anuntand ca bugetarii cu venituri de sub 2.000 de euro ar puteaprimi chiar majorari de salariu care sa depaseasca nivelulinflatiei. Papandreou a promis de asemenea sa introduca un impozitpe castigul de capital.
Premierul grec a declarat razboi coruptiei si evaziunii fiscale,catalogandu-le ca fiind cele mai mari probleme cu care se confruntaGrecia.
"Trebuie sa ne grabim sa aplicam o noua ordine sociala. Fie facem oschimbare, fie ne scufundam. Cea mai importanta problema a Grecieieste deficitul de credibilitate. Pietele vor sa vada initiativa, nudoar simple cuvinte", a explicat Papandreou. El a mai aratat caGrecia trebuie sa implementeze in numai trei luni decizii ce aufost amanate timp de decenii de administratiile anterioare si ainsistat asupra faptului ca intentioneaza sa aduca deficitulbugetar la sub 3% din PIB in urmatorii patru ani, urmand ca datoriapublica sa scada dupa 2012.
Sistemul de pensii va fi de asemenea reformat, in conditiile incare unele estimari arata ca acesta va ramane fara fonduri in maiputin de un an.
Incepand cu 2011, fiecare cinci bugetari iesiti la pensie vor fiinlocuiti cu unul singur.
Circa 25% din forta de munca totala a Greciei lucreaza la stat, caurmare a angajarilor masive din sectorul public realizate inultimele decenii si menite sa combata cresterea somajului.
Reactia initiala a pietelor la deciziile asumate de Papandreou nu afost una tocmai favorabila. Costul asigurarii contra riscului decredit pe Grecia, reflectat in cotatiile asa-numitelor CDS (creditdefault swap), a urcat dupa discursul premierului elen cu 0,13%,pana la 2,22%, potrivit CMA DataVision.
"In mod cert se incearca atingerea unui consens la nivel politic.Grecia este intre ciocan si nicovala. Daca pietele chiar asteptaumasuri concrete, este posibil sa fie extrem de dezamagite", aaratat Diego Iscaro, economist in cadrul IHS Global Insight.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO