Business Internaţional

Investitorii se bat deja pe satul olimpic din Londra

Autor: Gabriel Razi

16.12.2010, 23:45 39

Investitorii par din ce în ce mai interesaţi de cartierulStratford, situat în nord-estul Londrei, zonă care va găzdui satulşi parcul destinat Jocurilor Olimpice din 2012, scrie cotidianulThe Telegraph.

Recent compania imobiliară Westfield a vândut 50% din shoppingcenter-ul din Stratford pentru un miliard de euro - cel mai marepreţ din toate timpurile plătit în Marea Britanie pentru un spaţiucomercial. Investitorii Canada Pension Plan Investment Boardalături de olandezii de la APG speră să amortizeze investiţiauriaşă după ce zona va beneficia de lumina reflectoarelor în timpulJocurilor Olimpice.

"Credem că Westfield Stratford City va deveni în timp unuldintre cele mai cunoscute centre de cumpăraturi din MareaBritanie", crede Robert-Jan Foortse directorul APG.

Deşi mai sunt 18 luni până la debutul Jocurilor Olimpice şieconomia mondială este în convalsecenţă, tot mai mulţi investitoriîşi arată interesul pentru obiectivele imobiliare din Stratford şiîmprejurimi.

Instituţiile care se ocupă de organizarea Jocurilor Olimpiceraportează că au primit mai mult de 40 de propuneri formale pentruachiziţia clădirilor ce urmează a fi folosite pentru conferinţelede presă sau de echipele de televiziune ce urmează să transmităcompetiţiile sportive. Centrul de presă poate fi transformat într-oclădire de birouri de 30.000 de metri pătraţi, în timp ce clădireade unde vor transmite televiziunile va putea găzdui spaţii debirouri pe o suprafaţă de 58.000 de metri pătraţi.

Fondurile de investiţii şi dezvoltatorii imobiliari şi-aumanifestat interesul şi pentru clădirile din satul olimpic, caretotalizează aproape 1.500 de case, dar şi spaţiu suficient pentru amai construi încă 1.000 de case.

Divizia de dezvoltare imobiliară a suedezilor de la Ikeaintenţionează să cumpere 53.000 de metri pătraţi într-o zonăadiacentă parcului olimpic. Ikea urmează să construiască aici 1.500de case în stilul consacrat de producătorul de mobilă.

Cu toate că operaţiunile imobiliare ale Ikea se concentrează pepiaţa locală din Suedia, analiştii imobiliari consideră că mişcareadă indicii clare că Jocurile Olimpice vor genera potenţial decreştere. "Ikea vede potenţial de creştere. Stratford va devenidupă Jocurile Olimpice o expansiune a centrului Londrei", credeMatthew Black, directorul de dezvoltare al companiei imobiliarelondoneze CBRE.

Cartierul Stratford a fost identificat mult timp ca un punctcentral de regenerare al zonei, care în lipsa Jocurilor Olimpice arfi putut rămâne sub dominaţia clădirilor supraaglomerate şi apoluării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO