Business Internaţional

Irlanda ar putea primi ajutor de 80 mld. euro, cât jumătate din PIB

Autor: Catalina Apostoiu

14.11.2010, 23:33 21

Oficialii europeni încurajează Irlanda să accepte un bailoutpentru a reclădi încre­de­rea în solvabilitatea sa şi pentru apreîntâm­pina extinderea turbulenţelor către alte ţări membre alezonei euro.

Suma la care s-ar putea ridica ajutorul este vehiculată însă la 80mld. euro, împrumut acordat pe o perioadă de trei ani (2011-2013)din fondul de urgenţă în valoare de 440 mld. euro pus la dispoziţiede UE pen­tru statele din zona euro cu probleme. Iraln­da ar deveniastfel primul stat membru care accesează acest fond, creat în lunamai.
Miniştrii europeni au purtat discuţii în de­cursul weekenduluitrecut încer­când să deter­mine dacă Irlanda are nevoie desus­ţinerea Uniunii Europene pentru a se pune capăt creşterii dedouă săptămâni a costu­rilor de finanţare ce a împins zona euro înpra­gul unei noi crize a datoriilor, potrivit preseiinternaţionale. Irlanda nu recunoaşte însă că se poartă discuţiipentru o posibilă salvare, ba mai mult, anunţă că nu are ne­voie debani.

Potrivit agenţiilor de presă, Dominique Strauss-Kahn, managingdirector al FMI, a declarat că în opinia sa Irlanda ar putea facesingură faţă crizei. "Până acum, nu am primit nicio cerere şi credcă Irlanda se poate descurca singură", a declaratStrauss-Kahn.
Mulţi strategi europeni cred că a acţiona acum în privinţa Irlandeireprezintă o soluţie mai bună decât a aştepta până când pieţele arforţa mâna ţării.
Oficialii UE vor discuta în continuare asupra posibilităţii unuibailout pentru Irlanda în cadrul unei serii de întruniri înBruxelles la începutul acestei săptă­mâni, pe fon­dul teme­rilor încreştere că pierderea în­cre­­derii investitorilor înobli­ga­ţiunile gu­ver­na­mentale irlan­deze ar putea afecta şiPortu­galia şi Spania.
Piaţa obligaţiunilor irlan­deze a consem­nat cea mai puternicăcreştere din şase luni la sfârşitul săptămânii trecute, cal­mândte­me­rile că zona euro s-ar putea confrunta cu o nouă criză adatoriilor. Creş­te­rea a sur­venit după ce miniştrii de finanţe aicelor mai mari cinci economii au emis o decla­raţie în care sereitera faptul că orice pla­nuri de a obli­ga investitorii privaţisă suporte costurile unor viitoare bailouturi suve­rane nu arafecta pe cei care deţin în pre­zent obligaţiuni din zona euro.Totuşi, potrivit unei surse familiare cu dis­cuţiile din weekend,miniştrii dezbăteau dacă diminuarea presiunii asupra Irlandei vacon­tinua sau dacă vor fi necesare măsuri suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO