Business Internaţional

Jaguar negociaza o infuzie de capital cu Ford

05.01.2005, 00:00 14



Jaguar Cars negociaza cu proprietarul sau american Ford Motor o injectie de capital dpa ce producatorul britanic de automobile a fost nevoit sa suporte costuri de 534 milioane de lire sterline (753,4 milioane de euro) legate de abandonarea strategiei sale de crestere, ceea ce a generat pierderi masive, relateaza Financial Times.



Negocierile au fost lansate la numai un an dupa ultima recapitalizare a companiei Jaguar, cand Ford, prin intermediul filialelor sale, a injectat 260 milioane de lire sterline (366,8 milioane de euro) pentru acoperirea pierderilor neasteptate inregistrate de cea mai importanta divizie a sa de automobile de lux.



Chiar inainte de Craciun, Jaguar a dezvaluit cu intarziere faptul ca a inregistrat pierderi in valoare de 601,1 milioane de lire sterline (847,9 milioane de euro), aproape dublul pierderilor raportate in anul 2002, ca rezultat al costurilor mai-sus mentionate. Compania nu a facut publice rezultate pentru anul trecut, insa Joe Greenwell, directorul executiv al acesteia, a declarat in toamna ca pierderile sunt de ordinul "sutelor de milioane" de lire sterline.



Compania a inceput deja sa se restranga, suspendand productia de automobile in Coventry si eliminand 1.150 locuri de munca, ceea ce o va costa inca 75 milioane de lire steline (105,8 milioane de euro) anul acesta.



David Smith, director in cadrul Jaguar, a declarat ca in urma pierderilor masive suferite, valoarea companiei a scazut pana la 322 milioane de lire sterline (454,3 milioane de euro). "In mod evident, va trebui sa luam masuri suplimentare in vederea recapitalizarii companiei," a declarat acesta.



Nu este foarte sigur cum se va realiza aceasta recapitalizare, insa una din optiuni este aceea ca Ford sa transforme o parte din suma de 490 milioane de lire sterline pe care Jaguar o datoreaza altor companii Ford in actiuni.



Suma de 534 milioane de lire sterline, ce este separata de costurile legate de pierderea locurilor de munca, va acoperi o reducere a valorii contabile a investitiilor Jaguar, ce se bazase pe o crestere puternica a vanzarilor. Compania a abandonat speranta de a atinge vanzari de 200.000 de unitati pe an in vara, intentionand acum sa ramana la valoarea actuala de 125.000 pe an.



Smith a aratat ca aceste costuri nu vor afecta profiturile companiei Ford. Ford a suportat deja costuri de 312 milioane de dolari (230,3 milioane de euro) legate de restructurarea Jaguar si de vanzarea operatiunilor Formula One.



Totusi, in acest context companiei Ford ii va fi mai greu sa-si atinga tinta de 2,3 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) legata de castigurile derivate de diviziile de automobilele de lux in anul 2006.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO