Business Internaţional

Japonezii vor sa creeze cel mai mare grup financiar din lume

15.07.2004, 00:00 41

UFJ Holdings Inc., cea de-a patra mare banca din Japonia, a anuntat ieri ca urmareste fuzionarea cu Mitsubishi Tokyo Financial Group (MTFG), informeaza Bloomberg. Operatiunea ar duce la crearea celei mai mari banci din lume, care ar lua locul Citigroup Inc., actualul lider mondial in sectorul bancar.
Fuziunea are la origine incercarile Japoniei de a redresa sistemul bancar, prin reducerea incidentei imprumuturilor neperformante.
"Consiliul UFJ a votat in favoarea propunerii de a solicita Mitsubishi Tokyo sa ia in considerare o posibila fuziune", a declarat Naoki Hirokawa, purtator de cuvant al UFJ.
Shigemitsu Miki, presedinte al principalei divizii de credite a Mitsubishi Tokyo, al doilea mare imprumutator din Japonia, a afirmat ca grupul financiar va studia oferta.
Fuziunea ar da nastere unui gigant al serviciilor financiare, cu active de 1.740 miliarde de dolari, care ar detrona Citigroup (SUA) din fruntea clasamentului mondial. Grupul financiar american dispune de active de 1.320 miliarde de dolari.
Mitsubishi Tokyo a inregistrat in cursul exercitiului financiar incheiat la 31 martie 2004 un profit record de 561 miliarde yeni (aproximativ 5,16 miliarde dolari), in timp ce rivalul sau UFJ Holdings a raportat al treilea an consecutiv de pierderi si a ramas in urma celorlalte mari banci nipone in privinta asanarii bilantului contabil. UFJ a inregistrat, in cele trei exercitii financiare precedente, pierderi cumulate de 19,5 miliarde dolari. Trei dintre oficialii sai au demisionat in luna mai, asumandu-si responsabilitatea pentru situatia financiara a bancii.
O fuziune reusita ar reprezenta "ultimul pas in insanatosire a sectorului bancar japonez", a apreciat Philip Schwarts, de la ING Investments LLC, New York. "Daca cineva era sa preia UFJ, atunci Mitsubishi Tokyo avea mijloacele financiare si experienta necesara pentru a reduce imprumuturile neperformante si a asigura succesul operatiunii", a adaugat el.
UFJ este impovarata cu credite neperformante in valoare de 3.950 miliarde de yeni (36,47 miliarde de dolari). Agentia de Servicii Financiare din Japonia, institutia care reglementeaza piata bancara, a declarat ca banca a incercat sa evite un audit si a ascuns documente referitoare la problemele de creditare. UFJ este obligata sa pregateasca un nou plan de afaceri, sa amelioreze calitatea controalelor interne si sa se supuna unor inspectii guvermentale trimestriale. Agentia de Servicii Financiare nu s-a hotarat inca daca va actiona banca in instanta.
La 31 martie anul curent, rata imprumuturilor neperformante a UFJ Holdings era de 8,5%, fata de numai 2,9%, rata inregistrata de MTFG. Aceasta in conditiile in care rata medie a creditelor neperformante la principalele banci nipone a scazut la 5,2% pina la finalul lunii martie.
Primele trei banci japoneze dupa valoarea activelor (Mizuho Financial Group Inc., Mitsubishi Tokyo si Sumitomo Mitsui Financial Group Inc.) au reusit, in ultimul exercitiu financiar, sa-si reduca imprumuturile neperformante cu 41%, in timp ce performata similara a UFJ s-a limitat la 5%.
Actiunile Mitsubishi Tokyo, cea mai puternica banca din Japonia dupa valoarea de piata, au crescut cu 7,4%. Actiunile UFJ s-au apreciat ieri cu 11%, ceea ce a dus la o valoare de piata de 24,3 miliarde de dolari. Valoarea de piata a Mitsubishi Tokyo a fost evaluata marti la 57,2 miliarde de dolari.
UFJ vizeaza sa ajunga la un acord de principiu cu MTFG pina la sfirsitul saptaminii in curs.
"Cred ca este o operatiune pozitiva pentru ambele grupuri bancare si ca va crea o banca foarte importanta, nu numai dupa standardele locale, ci si dupa cele internationale", a afirmat Jason Rogers, analist la Barclays Capital.
Cu toate acestea, o eventuala preluare ar intimpina cateva obstacole majore.
La scurt timp dupa anuntarea planului, Sumitomo Trust & Banking, care a convenit anterior sa cumpere o divizie a UFJ, a amenintat sa atace in justitie banca, pe motivul ca se retrage din acordul de vanzare.
In plus, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a indicat ca ratingul MTFG ar putea avea de suferit in cazul realizarii tranzactiei.
Gigantul financiar ce ar rezulta in urma acestei fuziuni ar dispune de 835 de sucursale in Japonia si de 107 in strainatate si ar detine o cota de 31% din piata creditelor pentru persoane fizice si persoane juridice de marime mica si mijlocie. Pe aceeasi piata, Mizuho are o cota de 24,1%, a aratat David Atkinson, analist la Goldman Sachs.
Comisarul Agentiei de Servicii Financiare (FSA), Hirofumi Gomi, a declarat ca ar aprecia o consolidare in industria bancara in general daca aceasta ar contribui la ameliorarea eficientei managementului.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO