Business Internaţional

Jerome Kerviel a spulberat orice sansa a functionarilor SocGen de a fi promovati

22.02.2008, 20:21 18

Kerviel, in varsta de 31 de ani, a fost promovat in functia de trader in 2005, dupa cinci ani petrecuti in departamentul de control al bancii. Luna trecuta, oficialii bancii l-au acuzat ca ar fi efectuat tranzactii neautorizate, care au generat pierderi totale de 4,9 mld. euro, scrie Bloomberg.
"Departamentul de control nu va mai re-prezenta, de acum inainte, o anticamera pentru traderi", a declarat Gael de Roquefeuil, de la compania de consultanta in resurse umane Korn Ferry International din Paris. "Trecerile dintr-un departament in celalalt erau deja destul de dificile, dar acum - cel putin pe termen scurt - vor fi blocate in totalitate", a adaugat el.
De obicei, traderii francezi sunt recrutati din randul absolventilor universitatilor de elita, precum ?cole des Hautes ?tudes Commerciales (HEC), si nu de la Universitatea din Lyon, unde Kerviel a obtinut o diploma de masterat, spun specialistii in resurse umane.
Oficialii SocGen spun ca datorita cunostintelor pe care le dobandise despre sistemul de control al bancii, Kerviel a reusit sa ascunda foarte bine pozitiile de 50 mld. euro deschise ilegal pe bursele europene.
Angajatii din departamentul de control, care se ocupa de sarcinile administrative si de managementul riscurilor, castiga intre 60.000 si 120.000 de euro pe an, in timp ce veniturile unui trader de top pot ajunge pana la 4 mil. euro anual, spune Vincent Riotte, directorul firmei de training profesional Demos. "Cei care se descurca foarte bine in departamentul administrativ sunt atrasi de ideea de a trece in departamentul de tranzactionare", considera Charlotte Joffre, expert in controlul riscurilor la Riskedge in Lyon. De asemenea, Joffre este lector la Universitatea din Lyon, de unde Kerviel a promovat in 2000.
Traderul le-a declarat anchetatorilor francezi ca la sfarsitul anului trecut spera la un bonus de 600.000 de euro, mentionand ca banca i-a sugerat ca s-ar apropia doar de suma de 300.000 de euro. Procurorii au declarat ca speranta obtinerii unui bonus semnificativ a fost principalul factor care l-a motivat pe trader sa treaca dincolo de limitele impuse de catre banca.
Kerviel si-a recunoscut partea sa de responsabilitate in aceasta afacere, mentionand insa ca nu va accepta sa devina "tapul ispasitor al SocGen", considerand ca prin aducerea in prim-plan a tranzactiilor sale banca franceza incearca sa distraga atentia de la pierderile de 2,05 mld. euro, inregistrate in urma pariurilor gresite de pe piata americana a creditelor subprime. Traderul a fost acuzat de abuz de incredere, fals si manipularea sistemului computerizat si a fost arestat pe 8 februarie. Kerviel nu reprezinta "tipul obisnuit de angajat al departamentului de tranzactinare", spune Jean-Pierre Mustier, directorul diviziei de investitii bancare a SocGen, care a mentionat ca banca isi selectioneaza traderii din randul absolventilor unor specializari de matematica sau finante in cadrul universitatilor franceze de elita.
Kerviel a fost promovat in aceasta functie insa din recunostinta fata de munca "excelenta" pe care a depus-o in cadrul bancii, a adaugat Mustier.
Kerviel era angajat in segmentul de arbitraj, sarcina sa fiind aceea de a paria pe diferentele de pret dintre instrumentele financiare similare, incercand sa obtina un profit din aceste diferente, ci nu sa parieze in directia pietei. Insa el a pariat puternic pe indiciele german DAX si pe cel paneuropean Euro Stoxx 50, deschizand pozitii de 50 mld. euro, a caror inchidere a costat banca franceza 4,9 mld. euro. "Kerviel cunostea foarte bine modul in care functioneaza sistemul de control al bancii", spune Shaun Springer, directorul executiv al Napier Scott Executive Search din Londra. "Acum va fi mult mai dificil pentru angajatii din departamentul de control sa promoveze in functiile de traderi", a adaugat el. Si asta in conditiile in care procurorii francezi au declarat ca traderul si-a folosit din plin cunostintele dobandite in perioada in care a lucrat in departamentul de control. El si-a acoperit operatiunile prin intermediul unor tranzactii false si confirmate de documente false, au declarat procurorii.
Mai mult, prezentand rezultatele investigatiilor declansate in urma acestui scandal, ministrul finantelor Christine Lagarde a pledat pentru o separare mai accentuata intre cele doua departamente ale bancii.
Majoritatea fostilor colegi de universitate ai lui Kerviel au efectuat stagii de practica in cadrul unor institutii financiare importante, peste 10% din acestia ajungand in pozitii de top, arata un raport al unei organizatii studentesti.
In urma scandalului de la SocGen, bancile ar putea creste valoarea compensatiilor acordate angajatilor de la niveluri intermediare, considera Gael de Roquefeuil.
"Institutiile financiare franceze isi recompenseaza angajatii din departamentele administrative sau de control al riscurilor cu sume mult prea mici in comparatie cu bancile rivale din Statele Unite sau Marea Britanie", a declarat el, adaugand ca "introducerea unor sisteme din ce in ce mai sofisticate in cadrul acestor departamente va transforma angajatii de nivel mediu in persoane extrem de importante in cadrul unei banci".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO