Business Internaţional

Justitia rusa a inghetat toate activele Iukos

20.04.2004, 00:00 10





Presiunile de ordin juridic exercitate asupra companiei petroliere ruse Iukos s-au intensificat saptamana trecuta odata cu interdictia impusa acesteia cu privire la vanzarea sau transferul de active, incluzand activele detinute in cadrul Sibneft, relateaza The Moscow Times.



In plus, legat de acuzatiile de evaziune fiscala lansate impotriva companiei, fostul Minister al Impozitelor, subordonat in prezent Ministerului Finantelor, a impus companiei plata unei sume suplimentare in valoare de 3,5 miliarde de dolari. Autoritatile au revizuit suma totala ce va trebui platita de catre Iukos miercuri, compania avand la dispozitie numai patru zile, pana vineri, pentru a onora platile respective.



Iukos a anuntat ca va contesta ambele decizii. Totusi, in cazul in care apelul depus de companie ar fi respins, companiei ii va fi foarte greu sa stranga suma respectiva, iar in cazul in care aceasta nu va reusi vor fi initiate proceduri de declarare a falimentului.



Deciza ministerului ar putea afecta in acelasi timp si compania Sibneft in cadrul careia Iukos a achizitionat un pachet de 92% anul trecut in cadrul unei tranzactii in valoare de 14 miliarde de dolari, cat si incercarile de anulare a fuziunii dintre Iukos si Sibneft.



De asemenea, decizia respectiva ar putea avea un impact negativ asupra operatiunilor companiei pentru prima data de la lansarea acuzatiilor impotriva principalilor actionari ai acesteia, cu noua luni in urma.



Totusi, nu vor fi afectate capacitatea companiei de a incheia tranzactii cu titei si transferurile de actiuni efectuate de actionarii minoritari ai companiei, au anuntat oficialii companiei. Unii analisti au declarat ca aceasta masura pare a fi menita a-i impiedica pe actionarii majoritari ai companiei sa desfasoare transferuri de actiuni in incercarea de a evita confiscarea activelor.



Iukos a incercat sa negocieze cu ministerul finantelor, insa directorul adjunct al noului departament, Igor Golikov, a pus capat acestui proces prin impunerea unei sume suplimentare de 99,4 miliarde de ruble (3,5 miliarde de dolari) in urma finalizarii unei anchete suplimentare.



O sursa din cadrul acestei industrii declara ca aceasta masura este menita a obliga compania sa declanseze proceduri de intrare in faliment. Aceeasi sursa remarca faptul ca nu se stie de unde va face compania rost de bani in cazul impunerii unor sume similare pe anii 2001, 2002 si 2003.



Unii analisti au aratat ca decizia ministerului reprezinta o dovada clara ca autoritatile de la Kremlin nu le vor permite lui Mihail Hodorkovski si lui Platon Lebedev, in prezent in inchisoare, sa-si pastreze activele detinute in cadrul Iukos.



Speculatiile pietei se concentreaza asupra modului in care acuzatiile aduse celor doi ar putea duce la confiscarea proprietatii. In urma unor amendamente aduse in acest an Codului Penal, articolul ce permitea confiscarea proprietatii a fost anulat.





Potentiale revizuiri ale privatizarilor



In cadrul unei intruniri cu un numar de oficiali rusi internationali, presedintele Camerei de Audit Serghei Stepasin a declarat ca in ciuda cazurilor de incalcare a legii si a subevaluarii proprietatilor de stat ce au caracterizat procesele de privatizare din anii '90, renationalizarea este exclusa.



Totusi, Stepasin nu a exclus posibilitatea revizuirii anumitor tranzactii "pentru a nu mai avea surprize" de genul privatizarii dubioase ce se afla in centrul acuzatiilor lansate impotriva lui Platon Lebedeb si Mihail Hodorkovski.



"Anumite tranzactii vor fi reevaluate, dar nu se va pune problema confiscarii de active," a declarat Stepasin. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO