Business Internaţional

KBC achizitioneaza cel mai mare asigurator din Bulgaria

01.02.2007, 19:23 18

Compania KBC continua extinderea in Europa Centrala si de Est prin intrarea pe piata bulgara, dupa ce si-a creat o pozitie importanta pe pietele noilor membri ai Uniunii Europene.
Cel mai mare grup financiar belgian, KBC, si Kontrakt Sofia au incheiat un acord prin care KBC achizitioneaza 70% din actiunile DZI Insurance, lider de piata in asigurarile de viata si non-viata in Bulgaria, in schimbul a 185 milioane de euro, scrie The Sofia Echo.
In urma achizitiei, KBC va lansa o oferta publica pentru restul de 30% din actiuni. Ca parte a acordului, KBC va achizitiona si DZI Invest, o companie de brokeraj activa pe bursa bulgara. Tranzactia a fost supusa aprobarii autoritatilor bulgare. Oficialii DZI au declarat ca se asteapta ca tranzactia sa fie finalizata in doua-trei luni.
KBC Group este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa, cu o capitalizare de piata de 35 de miliarde de euro. Compania ofera servicii de retail si private banking si administrare de active.
In ultimul deceniu, KBC si-a cladit o prezenta solida in majoritatea tarilor care au aderat la UE pe 1 mai 2004 (Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria). Planurile strategice pe termen lung ale grupului includ explorarea in continuare a oportunitatilor de piata in cadrul viitoarelor membre ale UE, cat si in alte tari. KBC Group este listata la bursa Euronext din Bruxelles si la bursa luxemburgheza, avand 50.000 de angajati care deservesc 12 mil. clienti. KBC a cumparat in 2006 si in Romania firma de brokeraj Swiss Capital si compania de leasing Romstal Leasing.
Pentru KBC, tranzactia cu DZI Insurance constituie o achizitie majora in sectorul asigurarilor. DZI Insurance va aduce KBC un plus de know-how si experienta in acest domeniu.
Andre Bergen, CEO al grupului belgian, a declarat in legatura cu aceasta achizitie ca "piata bulgara este conforma criteriilor de expansiune in Europa Centrala si de Est ale KBC. DZI Insurance reprezinta o platforma unica de intrare a KBC pe piata bulgara gratie pozitiei de care se bucura in aceasta tara si densei sale retele de distributie. DZI Insurance detine o pozitie clara de lider pe segmentele non-viata si viata, bucurandu-se de o crestere puternica si o rentabilitate solida. De asemenea, compania ofera KBC o platforma de dezvoltare de servicii de bancassurance pe piata bulgara".
Jan Vanhevel, CEO al diviziei central europene a grupului, a adaugat ca "pentru KBC, achizitia DZI Insurance reprezinta prima achizitie majora a unei companii de asigurari din momentul extinderii UE in 2004".
Nedyalko Chandarov, presedinte al boardului si director executiv al DZI Insurance, a declarat ca este convins ca integrarea in puternicul grup financiar international va ajuta compania sa-si mentina si sa-si consolideze pozitia in industria financiara bulgara.
DZI Insurance a reusit sa-si mentina pozitia de lider al pietei bulgare de asigurari atat pe segmentul de non-viata, cat si pe cel al asigurarilor de viata, cu cote de piata de 18%, respectiv 26% pe primul semestru al anului trecut. Acest lucru s-a intamplat in ciuda concurentei semnificative venite din partea unor companii internationale.
DZI Insurance dispune de o ampla retea de distributie cu acoperire nationala. Compania nu este prezenta numai in centrele urbane, ci si in zonele rurale, dispunand de 200 de agentii de vanzari directe, de peste 9.000 de agenti de asigurari si o retea de 217 brokeri. DZI Insurance, cu o capitalizare de 410 milioane de euro in ianuarie 2007, ocupa locul sase in topul celor mai mari companii publice din Bulgaria.
DZI Insurance se concentreaza pe segmentul de retail, detine pozitii solide si stabile in special pe asigurarile auto si un portofoliu diversificat.
Compania se bucura de o crestere considerabila, volumul total al primelor brute subscrise ridicandu-se la 120 milioane de euro pe 31 decembrie 2005, cat si de o rentabilitate solida.
Sectorul bulgar al asigurarilor se bucura inca de un ridicat potential de crestere, in contextul in care se intrevede o crestere semnificativa a veniturilor populatiei in urmatorii ani.

KBC Group
Cel mai mare grup financiar al Belgiei si unul dintre cele mai importante din Europa
Ofera servicii de retail si private banking, administrare de active
In ultimul deceniu si-a construit o prezenta solida in majoritatea tarilor care au aderat la UE pe 1 mai 2004
Planurile sale strategice pe termen lung includ explorarea in continuare a oportunitatilor oferite de pietele viitoarelor membre ale UE si de alte piete
Este listat pe bursa Euronext din Bruxelles si pe bursa luxemburgheza
Are o capitalizare de piata de 35 miliarde de euro; 50.000 de angajati care deservesc 12 milioane de clienti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO