Business Internaţional

La Defense, cartierul de business „uitat” al Parisului, revine la viaţă

La Defense, cartierul de business „uitat” al...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.10.2015, 00:05 4237

La Defense din Paris s-ar putea lăuda cu titlul de cel mai mare district de business al Europei, însă blocurile sale de birouri au de suferit din cauza chiriilor reduse, a ratei de neocupare ridicate şi a supraofertei moştenite din criza financiară, scrie Bloomberg. Preţurile în scădere din cartierul de zgârie-nori aflat la 30 de minute de mers cu taxiul către nord-vest de Turnul Eiffel tentează acum din ce în ce mai mulţi investitori imobiliari din întreaga lume aflaţi în căutare de proprietăţi ieftine pe care le pot renova. Randamentele din district depăşesc 5,5%, comparativ cu media de 3,3% din centrul Parisului. Chiria medie anuală este sub 60 de dolari pe metru pătrat. Spre comparaţie, cele mai mari preţuri le are Hong Kongul, de peste 250 de dolari metrul pătrat pe an. Grupul de private equity Carlyle Group, care investeşte în prezent cel puţin

70 milioane de euro pentru a reamenaja clădirea de 19 niveluri Tour Arago din district, spune că este în căutare de noi proprietăţi aici, în timp ce Goldman Sachs, Lone Star Funds, Perella Weinberg Partners şi AEW Europe au cumpărat la rândul lor proprietăţI pe care să le renoveze.

“Suntem încrezători că vor veni vremuri mai bune pentru La Defense”, afirmă Adam Metz, de la Carlyle Group. În district se regăsesc cele mai multe din cele mai înalte turnuri ale oraşului, acesta atrăgând 160.000 de angajaţi pe zi către birourile unor companii ca Axa şi Total. Cu un spaţiu de birouri de 3,5 milioane de metri pătraţi, zona, care a înlocuit un district industrial în urma unui program guvernamental de reconstructţie din 1958, are de două ori dimensiunea Canary Wharf din Londra. Investitori internaţionali cum sunt fondurile de pensii şI asigurătorii luptă pentru active-trofeu ce oferă venituri constante din chirii în condiţiile în care eforturile Băncii Centrale Europene de a revitaliza creşterea economică au generat o depreciere cu 6% a euro în raport cu dolarul în acest an, ieftinind proprietăţile din cartier pentru cumpărătorii din afară. Cumpărătorii contează de asemenea pe efectul economic pozitiv al programului de relaxare cantitativă al BCE, PIB-ul francez fiind aşteptat să avanseze cu 1,1% în acest an de la 0,4% în 2014. O stagnare a construcţiei de zgârie nori până în 2018 şI planul guvernului de a creşte legăturile feroviare către zonă ar putea avea de asemenea un impact pozitiv asupra districtului.

În mai, Goldman Sachs a cumpărat turnurile Pascal, închiriate de guvernul francez până la sfârşitul anului viitor. Goldman intenţionează să renoveze complet clădirile şI să le transforme într-o proprietate premium după plecarea chiriaşului. AEW Europe, care administrează active imobiliare de aproape 17 miliarde de euro în regiune pentru investitori incluzând fonduri de pensii şI asigurători asiatice, este pe punctul de a achiziţiona o parte dintr-un turn din anii ’80 care este pe jumătate gol. Compania intenţionează să renoveze spaţiul, să găsească chiriaşI noi şI să revândă proprietatea. Piaţa districtului este afectată în prezent de o supraofertă de construcţii, opt nouă clădiri fiind finalizate în ultimii doi ani. Drept rezultat, 12% din birouri sunt neocupate comparativ cu 5% în districtul de business din centrul Parisului. TotuşI, “nicio clădire nu este în curs de construcţie în prezent, astfel că rata de neocupare ar trebui să se diminueze treptat odată cu redresarea economiei”, argumentează Thomas Baron, analist al CBRE Group din Paris. Chiriile lunare pentru clădiri ocupate anteriori se situează în medie la 33 de euro pe metrul pătrat, potrivit datelor JLL, cel mai scăzut nivel din 2007. Prin comparaţie, nivelul se situează la 58 de euro în Canary Wharf.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO