Business Internaţional

La summitul G20 FMI a fost reformat, dar nu s-a stabilit nimic concret în privinţa „războaielor valutare“

La summitul G20 FMI a fost reformat, dar nu s-a stabilit nimic concret în privinţa „războaielor valutare“

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2010, 23:58 11

G20, grupul celor mai importante economii ale lumii, a indicatcă va acţiona în sensul evitării unui "război monetar", însă nu astabilit modul în care o va face, scrie Financial Times. Grupul s-apus de acord de asemenea să confere un rol mai mare ţăriloremergente în cadrul Fondului Monetar Internaţional.

Astfel, potrivit lui Dominique Strauss-Kahn (foto), director alFMI, mai mult de 6% din drepturile de vot vor fi realocate ţăriloremergente, iar Europa va renunţa la două locuri în cadrul boarduluiinstituţiei. Miniştrii de finanţe ai G20, care s-au reunit înoraşul sud-coreean Gyeongjiu, au lansat primul angajament comun dea nu susţine deprecierea monedelor pentru a-şi sprijiniexportatorii, acuzaţie lansată de Statele Unite împotrivaChinei.

În cadrul comunicatului final emis sâmbătă miniştrii au declarat căse vor "îndrepta către sisteme de rate de schimb determinate depieţe, care să reflecte fundamentele pieţelor, şi se vor abţine dela devaluări competitive ale monedelor". În încercarea de a stabiliţinte mai concrete referitoare la factorii din spatele ratelor deschimb, Coreea de Sud şi Statele Unite au îndemnat ţările G20 săîncheie un acord conform căruia excedentele şi deficitele ar trebuisă rămână în limita a 4% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO