Business Internaţional

Laurence Fink este in pole position pentru postul de CEO al Merrill Lynch

12.11.2007, 23:30 18

Laurence Fink, directorul executiv al firmei de management al fondurilor BlackRock si principalul candidat pentru preluarea celei mai importante functii in cadrul bancii americane Merrill Lynch, s-a intalnit cu executivii firmei de cercetare responsabila pentru "umplerea" celui mai inalt post din cadurl Merrill, scrie publicatia International Herald Tribune.
Saptamana trecuta, Fink a avut o serie de intrevederi cu oficialii Spencer Stuart, firma la care a apelat banca americana dupa demisia lui Stanley O'Neal, fostul director executiv al Merrill Lynch.
Chiar daca oficialii companiei cauta si alte persoane care sa ocupe postul lasat vacant in urma plecarii lui O'Neal, cei implicati in desemnarea noului CEO spun ca Fink este considerat favorit inca de la inceput. In mare parte acest fapt se datoreaza legaturilor stranse dintre BlackRock si Merrill Lynch, banca americana achizitionand, anul trecut, 49% din firma condusa de Fink.
Mai mult, Fink este un apropiat al lui Gregory Fleming, care detine functia de director executiv interimar al bancii.
Au existat speculatii conform carora in cazul in care Fink ar fi ales CEO al Merrill, Fleming ar deveni automat presedinte. Totusi exista anumite semne de intrebare cu privire la rolul pe care Fleming l-a jucat in actuala criza de la Merrill, dar si in ceea ce priveste relatia sa cu O'Neal.
Merrill a anuntat pierderi de 2,3 mld. dolari in cel de-al treilea trimestru. Pana in mai Fleming a ocupat functia de copresedinte al diviziei de investitii bancare. Fink ar trebui sa fie totusi ingrijorat de pierderile aditionale legate de criza creditelor ipotecare riscante si care sunt estimate de unii analisti intre patru si zece miliarde de dolari.
De asemenea, el ar trebui sa explice boardului de conducere al bancii americane investitia de 400 de milioane de dolari detinuta in cadrul BlackRock si care ar putea fi considerata de catre acestia ca un potential conflict de interese.
Conflictul de interese ar putea fi invocat din cauza faptului ca, la fel ca si compania condusa de Fink, Merrill Lynch administreaza fonduri mutuale.
Mai mult, vanzarea actiunilor de la BlacRock sau schimbarea acestora pentru actiuni la Merrill Lynch ar putea implica unele costuri, legate de sistemul de impozitare, nedorite pentru Fink.
Comitetul Merrill care se ocupa de gasirea ocupantului postului de director executiv al bancii este prezidat de Alberto Cribiore, un manager de fonduri de private-equity foarte apropiat lui Fink, atat din punct de vedere social, cat si profesional.
Merrill Lynch nu este singurul gigant financiar care se afla in cautarea unui director executiv. Saptamana trecuta Charles Prince a demisionat din functia de CEO al Citigroup, dupa ce compania a anuntat pierderi legate de criza creditelor ipotecare riscante in valoare de 11 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO