Business Internaţional

Lehman Brothers ii acuza pe rivalii de la JP Morgan ca i-au grabit sfarsitul

FOTO: Reuters
27.05.2010, 23:04 15

Banca de investitii aflata in faliment Lehman Brothers aactionat in instanta JPMorgan Chase, acuzand a doua mare bancaamericana de transferarea ilegala de active de miliarde de dolaride care Lehman avea nevoie disperata in zilele de dinaintea caderiisale, conform agentiei de presa Thomson Reuters.

In cadrul actiunii deschise in cadrul curtii de faliment dinManhattan, JPMorgan este acuzata ca s-a folosit de "accesul saufara egal" la detalii din interior privitoare la problemele Lehmanpentru a extrage garantii in valoare de 8,6 miliarde de dolari incadrul celor patru zile de business ce au precedat datafalimentului Lehman, 15 septembrie 2008, inclusiv 5 miliarde dedolari in ultima zi de business.

JPMorgan era principala banca de clearing a Lehman, actionanddrept intermediar in cadrul tranzactiilor Lehman cu alte parti.

Conform plangerii formulate, oficialii JPMorgan erau constienti,pe baza acestei relatii, de problemele din ce in ce mai grave aleLehman si au amenintat ca nu vor mai oferi Lehman servicii vitalede clearing daca aceasta nu vine cu un volum foarte mare degarantii.

"Cu aceasta arma financiara, JPMorgan a reusit sa obtinaacorduri extraordinare din partea Lehman practic peste noapte", searata in cadrul plangerii. "Aceste miliarde de dolari apartin dedrept Lehman si creditorilor sai."

Oficialii Lehman acuza ca bancherii de la JPMorgan au decis sadispuna de aceste garantii dupa ce au aflat din intruniri cupresedintele Fed Ben Bernanke si secretarul de atunci alTrezoreriei Henry Paulson ca guvernul nu va salva banca de lafaliment.

In cadrul procesului, Lehman si comitetul creditorilor sainesecurizati incearca sa obtina daune de 5 miliarde de dolari,returnarea garantiilor si alte compensatii.

Joe Evangelisti, purtator de cuvant al JPMorgan, a caracterizatprocesul drept "fara nicio baza". "Deciziile Lehman de a-si asumadatorii periculoase si de a-si dubla expunerea fata de titlurilesubprime, si nu comportamentul JPMorgan, au condus la falimentulLehman", a declarat Evangelisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO