Business Internaţional

Liderii G20 au rezolvat probleme minore. Războiul valutelor continuă

 Liderii G20 au rezolvat probleme minore. Războiul valutelor continuă

Autor: Gabriel Razi

14.11.2010, 23:51 28

G20 nu a reuşit să pună capăt "războiului valutelor" dintreStatele Unite şi China sau să demareze apli­carea unui set depolitici unitare ce ar fi urmat să pună bazele unui cadruinstituţional de politici macroeconomice concertate, menit sămicşoreze riscul declanşării unor noi crize economice globale,scrie The Wall Street Journal.

"Nu este cel mai bun moment al G20. Unitatea din timpul crizeifinanciare a fost înlocuită de dez­bi­nare. Interesele proprii auluat locul politicilor co­mune", spune Eswar Prasad, profesor laUni­ver­si­ta­tea Cornwell.
Statele Unite se pare că şi-au pierdut o mare parte dintre aliaţidupă ce Federal Reserve a declanşat al doilea val al politicii derelaxare cantitativă. Liderii sta­telor emergente cum ar fiBrazilia, Indonezia sau Coreea de Sud se tem că cele 600 demiliarde de do­lari cu care Fed va cumpăra obligaţiuni de statame­ricane vor devaloriza dolarul cu aproximativ 20% şi că vordeclanşa baloane speculative.
În consecinţă, comunicatul emis la sfârşitul întâl­nirii a dat undăverde pieţelor să limiteze astfel de fluxuri de capital cupotenţial speculativ. Statele "cu rate de schimb flexibile" suntlibere "să ia măsuri macro­economice" pentru a diminua efectelenegative ale acestor fluxuri de capital, susţine documentul.

Exportatori versus importatori
Statele Unite, susţinute de Coreea de Sud, s-au confruntat cuopoziţii puternice şi din partea unor exportatori importanţi, cumar fi China sau Germania, pentru propunerea de a limita excedenteleşi deficitele de cont curent. Washingtonul a încercat sădeten­sioneze atmos­fera creată de politica sa monetară, propunândsta­bi­lirea unor reguli care să limiteze surplusurile saudeficitele de cont curent la un anumit procent din PIB.
Pro­gramul, ce urmează a fi dezvoltat cu ajutorul eco­nomiştilor dela FMI, ar putea include moni­torizarea de­zechilibrelor de contcurent, a cursurilor de schimb sau a costului forţei demuncă.
"Tensiunile privind valutele şi dezechilibrele comerciale nu vor firezolvate peste noapte. Discutăm aceste politici la nivelmultilateral fară să recurgem la negocieri dure", susţine premierulbritanic David Ca­meron. După toate aceste neînţelegeri, liderii aureuşit totuşi să stabilească un calendar pentru crista­li­zareaunui set de indicatori care să monitorizeze şi să iden­tificetimpuriu dezechilibrele economice majore, anul 2011.

Victorii nesemnificative
Politicienii prezenţi la Seul au încercat să îşi justi­fice vizitaîn capitala Coreii de Sud prin în­che­ie­rea de acorduri în domeniide la periferia agendelor de discuţii.
Politicienii au pus bazele unui cadru instituţional pentru arelaţiona cu cele mai importante bănci din ţări ca Germania,Japonia, Statele Unite sau Franţa, ale căror derapaje ar puteaafecta semnificativ eco­no­mia mondială.
De asemenea, liderii au reformat mecanismul de funcţionare al FMI,conferind statelor emergente o voce mult mai puternică în cadrulacestui organism financiar. Măsura a fost luată mai mult pentru acredibiliza şi legitimiza măsurile, de obicei dure, pe care leaplică această instituţie.
Cu toate că au primit critici dure din partea ban­che­rilor,oficialii au ajuns la un consens şi urmează să in­troducă treptatîn legislaţiile naţionale ale statelor membre asa-numitele reguliBasel III, ale cărui pre­ve­deri, spun reprezentanţii sistemuluibancar, vor limita profiturile şi vor minimiza capacitatea băncilorde a oferi produse inovatoare generatoare de valoareadău­gată.
Politicienii au făcut paşi importanţi şi pentru eliminareabarierelor protecţioniste şi au susţinut că anul viitor este o"oportunitate" pentru reluarea ne­go­­­­cierilor de la Doha.
Următoarea întâlnire a G20 va avea loc la sfârşitul anu­lui viitorsub patronajul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, care vatrebui să acţioneze ca mediator în "războiul valutelor".

Ce s-a întâmplat la summitul G20?
n G20 a dat undă verde pieţelor să limiteze fluxurile de capital cupotenţial speculativ.
n Liderii G20 au reformat mecanismul de funcţionare al FMI,conferind statelor emergente o voce mult mai puternică în cadrulacestui organism financiar.
n G20 a hotărât crearea şi introducerea unui set de indicatori caresă monitorizeze şi să identifice timpuriu dezechilibrele economicemajore.
n Liderii vor monitoriza politica celor mai importante bănci dinlume.
n Oficialii au ajuns la un acord în privinţa setului de reguliBasel III.
n Politicienii au făcut paşi importanţi pentru eliminareabarierelor protecţioniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO