Business Internaţional

Limitarea creditarii pune frana revenirii economiei ungare

08.10.2009, 23:18 13

Propunerea bancii centrale a Ungariei de reducere a volumului decredite in valuta, menita sa asigure stabilitatea financiara atarii, va incetini procesul de revigorare economica si va stimulacresterea somajului, este de parere Tamas Banfi, membru alconsiliului de conducere al bancii centrale, scrie Bloomberg.

Limitarea creditarii in valuta va contribui la scadereaconsumului national, deja aflat pe o panta descendenta, intr-operioada in care cererea pentru exporturile Ungariei este extrem demodesta, a mai spus Banfi.

Volumul de datorii al Ungariei, primul stat membru al UniuniiEuropene ce a apelat la ajutor din partea Fondului MonetarInternational, a explodat in contextul crizei, dupa ce aderareatarii la Uniunea Europeana in 2004 le-a facilitat debitoriloraccesul la credite in monede precum euro sau franci elvetieni.

Moneda nationala a Ungariei, forintul, s-a depreciat anul acestala un nivel record fata de euro, care alaturi de cresterea rateisomajului, au condus la explozia numarului de crediteneperformante.

Creditele denominate in valuta au reprezentat 80% din noileimprumuturi contractate anul trecut de gospodariile ungare. Bancacentrala intentioneaza sa restrictioneze creditarea in valuta si sainaspreasca conditiile de contractare a unui imprumut denominat inforinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO