Business Internaţional

Londra ramane cel mai atractiv oras pentru investitorii straini

26.06.2006, 16:14 49

Companiile straine raman interesate de piata londoneza, cu toate ca Marea Britanie si-a pierdut din cota de piata.
Londra s-a detasat in fruntea clasamentului care contabilizeaza destinatia investitiilor straine in Europa, atragand mai multe investitii straine decat orice alt oras, relateaza Financial Times.
Capitala Marii Britanii atrage peste 5,7% din investitiile straine directe (ISD) in Europa, reliefand importanta afacerilor londoneze.
Datele oferite de Monitorul European de Investitii de la Ernst & Young, care calculeaza ISD in termeni de numar de proiecte si nu de marimea investitiilor, arata ca Marea Britanie a ramas liderul Europei, fiind destinatia preferata pentru proiectele investitorilor straini. Aceasta se datoreaza in primul rand noilor proiecte de servicii de afaceri si software din Londra si sud-estul tarii. Proiectele ISD din Marea Britanie au scazut la 559 in 2005 de la 563 in urma cu doi ani, insularii continuand sa piarda cota din investitiile europene.
Marea Britanie a primit 18,2% din proiectele ISD pentru Europa anul trecut, in scadere fata de 31% in 1997, cand a inceput studiul celor de la E&Y. Nigel Wilcock, directorul de dezvoltare regionala de la E&Y, este de parere ca principalul motiv pentru care s-a pierdut cota de piata este reprezentat de tarile din estul Europei, unde costurile de productie sunt mai mici.
Totodata, "Franta a fost un alt beneficiar important de proiecte ale companiilor din Europa (in special din Germania). Prin aceasta conjunctura, au crescut tranzactiile transfrontaliere, precum si investitiile din interiorul Frantei", a declarat Wilcock.
Alistair Darling, secretarul camerei de comert si industrie a Marii Britanii, a declarat ca departamentul sau lucreaza la o noua strategie pentru atragerea unor proiecte de cercetare si dezvoltare performante, care vor fi lansate ca parte din noua strategie pe cinci ani.
In ciuda declinului usor al proiectelor ISD in Marea Britanie, numarul de investitii noi in Londra s-a apreciat cu mai mult de 15% anul trecut comparativ cu 2004. Londra contabilizeaza aproape o treime din ISD facute in Marea Britanie.
Datele E&Y arata ca 177 de companii straine au stabilit birouri, call centere sau alte facilitati in Londra anul trecut, in crestere fata de 153 in 2004. Astfel, Londra se situeaza inaintea Parisului, care beneficiaza de 139 de proiecte noi, si a Moscovei, care se afla pe pozitia a treia, cu 47 de proiecte.
Oficialii Think London, o agentie de investitii interne, au declarat ca puterea Londrei de a atrage companiile de software si IT, precum si institutiile de servicii financiare, a contat in cresterea investitiilor.
Statele Unite au reprezentat de departe cea mai importanta sursa de ISD, investitiile nord-americane revenind la nivelul de dinainte de 2001, in ciuda tendintei de scadere a participatiei companiilor americane la afacerile din Europa. Canada a depasit Franta si India, devenind astfel cel de-al doilea mare investitor din Londra. Michael Charlton, CEO la Think London, a declarat: "Londra a avut un an foarte bun. Succesul nostru in atragerea de ISD se traduce in crearea de noi locuri de munca si beneficii economice tangibile pentru intreaga Mare Britanie".
"In orice caz, cu o competitie tot mai mare pentru ISD, inclusiv din partea statelor din estul Europei si a pietelor emergente, trebuie sa facem mai mult pentru a ne asigura ca Londra ramane numarul unu."
Statisticile nu au luat in calcul valoarea totala a investitiilor, cu toate ca Think London a estimat afacerile detinute de straini in economia Londrei la 55 mld. euro, in urma cu doi ani.
Companiile de software si IT reprezinta 31% din totalul ISD, potrivit raportului. Totodata, investitiile straine directe, reprezentand proiecte de servicii financiare, au crescut cu 58% in cursul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO