Business Internaţional

Lumea este prinsă într-un „război monetar internaţional“

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2010, 23:20 18

Lumea se află în mijlocul unui "război monetar internaţional",potrivit ministrului de finanţe al Braziliei, în condiţiile în careguvernele împing în jos valoarea monedelor locale pentru a-şiimpulsiona economiile care se confruntă cu probleme, scrie TheGuardian.

Comentariile reprezintă prima declaraţie publică a unuipolitician important în care se recunoaşte această practică ce adevenit din ce în ce mai comună de la declanşarea crizei economicemondiale.

Multe ţări, în special China, şi-au depreciat în mod voluntarmonedele prin vânzarea acestora pe burse externe sau prinmenţinerea ratelor dobânzii la un nivel scăzut artificial pentrua-şi ieftini exporturile.

Economiştii se tem că astfel de acţiuni au drept rezultat ovolatilitate monetară şi instabilitate în creştere. Cursadevalorizării îngreunează de asemenea eforturile de a se pune lapunct o reacţie coordonată de ordin strategic faţă de crizaeconomică, în special pe fondul temerilor legate de o nouăîncetinire a creşterii economice.

Subiectul va fi probabil unul prioritar pe agenda reuniunii G20din noiembrie care va avea loc în Coreea de Sud.

China s-a opus presiunilor Statelor Unite de a permiteaprecierea monedei sale, yuanul. Multe ţări din Asia ezită săridice această problemă pentru a nu stârni nemulţumirea Chinei, unpartener comercial important.

Elveţia a început de asemenea să vândă franci elveţieni pepieţele externe anul trecut pentru a-şi devaloriza moneda.

Ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega a făcutcomentariile respective în cadrul unui discurs rostit în faţaoamenilor de afaceri brazilieni înaintea alegerilor prezidenţialede duminică.

Economia braziliană înregistrează o rată puternică de creştereîn urma reformelor economice şi pe fondul creşterii producţiei depetrol. Investitorii străini se îndreaptă în număr mare cătreaceastă ţară fiind atraşi de ratele ridicate ale dobânzii şi noileoportunităţi de investiţii. Potrivit Goldman Sachs, monedabraziliană, realul, este cea mai supraevaluată monedă importantădin lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO