Business Internaţional

Managerii marilor companii prefera contracte in alb de achizitie a actiunilor propriilor companii

24.03.2006, 00:00 27

Unele companii ofera propriilor directori posibilitatea de a achizitiona actiuni ale companiei la un pret fix, practica ce a dus la o serie de suspiciuni privind alegerea datei acestor contracte.

In 2002, intr-o singura zi, actiunile companiei Affiliated Computer Services au scazut la cel mai mic nivel din acel an. Ciudat sau nu, scaderea a fost o veste deosebit de buna pentru directorul executiv al companiei, Jeffrey Rich.

Posibilitatea lui Jeffrey de a achizitiona actiuni, acordata anual ca un bonus pe langa salariul de baza, era datata chiar pe respectiva zi, lucru care ii permitea sa cumpere actiuni la pretul stabilit prin contract. Daca actul ar fi fost datat cu doar o saptamana mai tarziu, cand actiunile s-au apreciat cu 27 de procente, randamentul achizitiei ar fi fost mult mai scazut, scrie The Wall Street Journal.

Jeffrey Rich a avut parte de acelasi noroc in toate cele sase contracte primite intre 1999-2002, datate cu putin inaintea unei aprecieri deosebite ale actiunilor companiei. Un analist de pe Wall Street a calculat ca sansele unei asemenea serii norocoase sunt extrem de mici, aproximativ una din 300 de miliarde.

In ideea ca un asemenea noroc este putin credibil, organismul care reglementeaza piata de capital a SUA (SEC) a pornit o serie de cercetari pentru a dezvalui daca nu cumva succesul deosebit s-a datorat de fapt trecerii ulterioare pe contract a respectivei date. Conform analistilor de pe piata, SEC a inceput pe aceasta linie o serie de investigatii la cateva zeci de companii.

Rich a declarat cu privire la deosebitele sale sanse repetate ca fiind "noroc chior". El a precizat ca nu este vorba de datare ulterioara, practica pe care a caracterizat-o ca fiind "total gresita". Un purtator de cuvant al ACS, Lesley Pool, a contestat rezultatele analizei Wall Street Journal cu privire la contractele incheiate pe date atat de favorabile. Conform celor spuse de Pool, datele alese au avut un randament atat de profitabil din "intamplare". "Am oferit contractele atunci cand era vorba de o depreciere naturala a preturilor actiunilor", a explicat Pool. Pe 6 martie ACS a recunoscut ca SEC a inceput sa examineze aceste contracte.

Aceste optiuni de cumparare ofera beneficiarilor dreptul de a cumpara actiuni ale companiei la un anumit pret stabilit, denumit pret in exercitiu sau pretul de strigare. De obicei, acest drept nu este practicabil pe o durata mai mare de un an, dar in unele cazuri termenul poate fi prelungit pe durate mai mari de timp. Pretul in exercitiu este de obicei cel indicat de bursa la mijlocul sedintei de tranzactionare din ziua acordarii acestui drept sau pretul din sedinta de tranzactionare anterioara. In mod evident, cu cat acest pret este mai mic, cu atat mai multi bani va putea obtine recipientul contractului prin exercitarea drepturilor de cumparare.

Motivul principal al acestui tip de oferta este de a determina angajatii sa-si imbunatateasca activitatea din cadrul companiei, ceea ce va duce evident si la cresterea cotatiei bursiere. Datarea ulterioara a acestor contracte ar avea efectul opus, ele acordand un avantaj din start beneficiarilor.

Analiza efectuata de Wall Street Journal a ridicat o serie de intrebari privind cea mai profitabila oferta de achizitii bursiere de acest gen. Pe 13 octombrie 1999, William W. McGuire, CEO al gigantului de asigurari UnitedHealth Group, a primit o asemenea optiune.

Valoarea ei totala este de 14,6 milioane de actiuni la pret fix. Pana acum el a folosit doar 5% din ele, obtinand un profit de 39 de milioane de dolari (32,3 milioane de euro). La sfarsitul lunii februarie mai avea dreptul sa se foloseasca de 13,87 milioane de actiuni la pret fix. Profitul lor total ar fi la ora actuala de 717 milioane de dolari (593 de milioane de euro). Drepturile acordate lui McGuire in 1997 si 2000 au fost datate in ziua cu cele mai mici cotatii anuale a actiunilor companiei la bursa. Sansele unui asemenea noroc sunt de una la 200 de milioane sau mai mari.

Optiunile de cumparare la pret fix sunt acordate de catre directorii companiei, detaliile contractului fiind de obicei stabilite de un comitet intern al compensarii. Multe companii prefera, desi nu sunt obligate de lege, sa acorde aceste drepturi la aceeasi data in fiecare an, pentru a evita speculatiile privind alegerea datei.

Pana anul trecut UnitedHealth a avut o politica de alegere a datei mai mult decat suspecta, i-a acordat lui McGuire dreptul de a-si alege singur data de pe contract. Dupa spusele lui Arthur Meyers, avocat specializat pe compensari de acest gen la Seyfarth Shaw din Boston, un asemenea contract echivaleaza cu "o incercare abia vizibila de a ascunde posibilitatea beneficiarului de a-si alege cel mai mic pret posibil". Meyers a adaugat ca un asemenea contract ar putea ridica mai multe probleme de ordin juridic, printre care incalcarea prevederilor stabilite de Fisc (Internal Revenue Service) precum si regulile bursiere de listare care prevad ca directorii trebuie sa aleaga data acestor optiuni.

Conform unui studiu efectuat de Erik Lie de la universitatea din Iowa, pretul actiunilor scade de obicei inaintea acordarii acestor optiuni de cumparare, dupa care revine la normal. Concluzia studiului este ca de multe ori beneficiarii acestor contracte au profitat de pe urma pietei in mod natural. Cu toate acestea, Lie precizeaza ca sansele repetarii unui asemenea eveniment sunt atat de mici incat cu siguranta anumite optiuni de cumparare la pret fix au fost datate ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO