Business Internaţional

Marea Britanie ar fi fost nevoita sa scoata armata in strada daca nu ar fi salvat bancile RBS si HBOS

07.10.2009, 23:20 18

Daca Royal Bank of Scotland si HBOS s-ar fi prabusit, guvernulbritanic ar fi fost nevoit sa scoata armata in strada, inconditiile in care blocarea sistemului de plati punea in pericolcapacitatea companiilor de utilitati de a furniza serviciiesentiale, a declarat David Livingstone din cadrul Royal Institutefor International Affairs din Londra, scrie Bloomberg. "Vorbim de osituatie de haos si panica", a adaugat Livingstone.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling, guvernatorulBancii Angliei Mervyn King si presedintele Financial ServicesAuthority (organismul de supraveghere a pietei financiare) AdairTurner s-au intalnit pe 7 octombrie 2008, ora 5 pm, punand la punctun pachet de 250 de miliarde de lire sterline (398 miliarde $)pentru sustinerea bancilor. Ca reactie la o solicitare a BloombergNews, Trezoreria a refuzat sa precizeze daca a avut sau are un plande urgenta pentru cele doua banci.

Guvernul pastreaza si acum tacerea

Publicarea unor astfel de informatii ar avea probabil "un efectdestabilizator asupra pietelor financiare", ar afecta procesuldecizional al guvernului si ar cauza probleme comerciale bancilorimplicate, se arata intr-o scrisoare a Trezoreriei.

"In actualul climat economic, perceptia economica, chiar daca inintregime gresita, este importanta si are capacitatea de a alteracomportamentul pietei", au declarat oficiali ai guvernuluibritanic.

Criza de anul trecut a fost cea mai severa prin care a trecutMarea Britanie pe timp de pace, spunea Darling luna trecuta. Celedoua banci nu erau "sigure ca vor apuca sfarsitul zilei" de 7octombrie, declara la randul sau King.

"Ar fi fost panica si retrageri masive. Oamenii nu si-ar mai fiputut cumpara paine. Costul pentru economie ar fi fostcatastrofal", a declarat Tom Kirchmaier din cadrul London School ofEconomics.

RBS si HBOS, pe atunci in discutii pentru a fi preluate deLloyds TSB, aveau peste 35 de milioane de clienti, cu depozite de475 de miliarde de lire sterline (514,5 mld. euro), 22% din volumultotal la nivelul Marii Britanii, detinute in cadrul a aproximativ3.250 de filiale.

Colapsul cu efect de domino

"Daca RBS n-ar fi fost sustinuta asa cum a fost, ar fi fostnationalizata in saptamana urmatoare", a declarat John Gieve, fostviceguvernator al Bancii Angliei. "Daca RBS, HBOS si Lloyds s-ar fiprabusit, ar fi existat efecte uriase in tot restul lumii."

Colapsul RBS si HBOS ar fi avut un efect de domino, clientiiincercand sa-si retraga depozitele si de la alti creditori, adeclarat Vicky Redwood, economist in cadrul Capital Economics.

"Increderea in sistemul bancar s-ar fi prabusit", aparandproteste civile, a declarat Redwood.

Pachetele de sustinere financiara anuntate de guvernul britanicpe 8 octombrie, 13 octombrie 2008 si 19 ianuarie 2009 au stabilizatsistemul financiar. RBS, HBOS si Lloyds au acceptat un ajutor de lastat de 37 miliarde de lire sterline (40 mld. euro), inca 200 demiliarde de lire sterline fiind oferite de guvern pentruimbunatatirea lichiditatii, intarirea capitalului si absorbireareducerilor de valoare contabila.

Actiunile bancare britanice au crescut cu 1,8% in perioada 13octombrie 2008-5 octombrie 2009. Totusi, sectorul financiar "nu adepasit criza", arata Michael Goeghegan, CEO al HSBC, cea mai marebanca a Europei.

Bancile britanice au admis numai 40% din operatiunile dewritedown de 604 miliarde de dolari probabil din perioada2007-2010, iar castigurile nu vor fi suficiente pentru le compensapierderile, conform unui raport al FMI.

Industria bancara trece acum "printr-o perioada de transformarisi schimbari semnificative", a declarat Goghegan. "Acesteschimbari, daca nu sunt introduse in mod rational, ar puteadeclansa o noua criza de incredere in aceasta perioadafragila."

Importante pentru sistem

35 mil.clienti aveau RBS si HBOS in toamna anului trecut, cand erau la unpas de colaps.

475 mld.lire sterline este valoarea depozitelor pe care britanici le aveauin acel moment la cele doua banci.

3.250 defiliale numarau cele doua institutii financiare.

RBS, la un pas de nationalizare totala

Royal Bank of Scotland a reprezentat o amenintare atat de marepentru sistemele financiare britanic si mondial in momentul de varfal crizei anul trecut, incat primul-ministru Gordon Brown erapregatit sa preia intreg controlul asupra bancii, a declarat JohnGieve, fost oficial al Bancii Angliei, citat de Bloomberg. Brown nua fost nevoit sa mearga atat de departe pentru ca Fred Goodwin, peatunci CEO al RBS, a acceptat sustinerea propusa de guvern inweekend-ul 11-12 octombrie, a declarat Gieve.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO