Business Internaţional

Marea Britanie si SUA incep sa se teama de extinderea turbulentelor din zona euro

06.05.2010, 23:01 19

Marea Britanie si Statele Unite, desi relativ izolate deturbulentele ce au adus in deriva zona euro, risca sa aiba inurmatorii ani probleme asemanatoare Greciei, care ar putea aveainsa un impact si mai mare la nivel mondial.

Daca noul guvern care se va instala la Londra nu va lua masuriurgente pentru a rezolva problemele la nivel de finante publice aleMarii Britanii, tara s-ar putea confrunta in cel mult trei ani cu osituatie similara celei din Grecia si a celorlalte statesud-europene, a declarat Simon Wolfson, director executiv al unuiadintre cei mai mari retaileri de imbracaminte din Marea Britanie,Next, scrie The Guardian.

"Este imposibil sa spui daca anul acesta va fi mai rau decat celprecedent pana cand nu vom cunoaste masurile pe care guvernul le valua pentru a trata deficitul bugetar", a afirmat Wolfson. "Insaexista o mare gaura ce trebuie acoperita. Nu cred ca ne aflamintr-o situatie similara cu cea a Greciei pentru ca nu facem partedin zona euro. Insa ceva trebuie facut, indiferent de numele celorcare vor castiga alegerile, altfel in doi sau trei ani am putea fio noua Grecie sau Spanie", a explicat Wolfson.

Potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene, MareaBritanie va inregistra anul acesta un deficit de 12%, cel mai maredin randul statelor membre ale Uniunii Europene si cu mult pesteestimarile Trezoreriei britanice.

Criza ameninta sa treaca si pe malul stang al Atlanticului, inStatele Unite, la fel cum in urma cu doi ani turbulentelefinanciare au strabatut oceanul din America pana in Europa, scrieThe Wall Street Journal. "Ceea ce am putut vedea (in timpul acesteicrize - n.r.) este o contagiune care a inceput sa devina globala",a declarat Jeffrey Franks, economist in cadrul UniversitatiiHarvard. Indicatorii pietelor nu arata inca faptul ca Statele Uniterisca sa fie contagiate de problemele Greciei, dar investitorii auinvatat sa fie mai precauti si sunt atenti la orice fluctuatie. "Eca si cand am fi agitat o haita de caini de preerie si toata lumeaiese din adaposturi pentru a vedea ce se intampla. Insa nu estecriza, cel putin nu deocamdata", a spus si Howard Simons, strategpentru Bianco Research.

Exista numeroase modalitati prin care problemele Greciei se potpropaga si in Statele Unite, insa mai intai acestea ar trebui sacontagieze statele mai mari din Europa, pentru ca Grecia, in sine,este o natiune mult prea mica pentru a influenta in mod directeconomia americana. Comparativ, PIB-ul elen este echivalentul a 2%din economia americana.

Statele Unite ar putea avea parte insa de propria criza farainfluente din exterior. In prezent, datoria nationala a tarii seridica la 12.800 mld. dolari, iar in urmatorii zece ani, aceasta arputea creste cu peste 200%, potrivit unui editorial aparut inaprilie in Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO