Business Internaţional

Marii creditori ipotecari din Statele Unite continua sa piarda miliarde de dolari

22.11.2007, 16:53 14

Noile turbulentele din sectorul ipotecar american au avut saptamana aceasta un ecou puternic asupra sectorului financiar, mentinand proasta dispozitie din randul investitorilor, in conditiile in care problemele sunt departe de a se fi sfarsit.
Freddie Mac, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din SUA, a raportat in cel de-al treilea trimestru pierderi de 2 mld. dolari (1,35 mld. euro), avertizand in acelasi timp ca exista posibilitatea ca angajamentele pe care si le-a asumat sa nu mai poata fi onorate din cauza lipsei de lichiditati. Anul trecut, creditorul inregistrase pierderi de 715 mil. dolari (483 mil. euro).
Compania a fost afectata, in principal, de cresterea numarului de credite ipotecare riscante neperformante, aceasta luand in calcul posibilitatea reducerii valorii dividendelor oferite actionarilor.
Problemele Freddie Mac sunt cu atat mai grave cu cat creditorul, la fel ca si compania-sora Fannie Mae, este perceputa ca avand sprijinul guvernului american, depozitele sale fiind garantate de catre stat. Reprezentantii creditorului au declarat ca vor apela la consultanta din partea Goldman Sachs si Lehman Brothers, in incercarea de a-si reface rezervele monetare.
In urma anuntului, actiunile companiei
s-au depreciat cu 12,37 $ (8,37 euro), adica 33%, fiind cotate la 25,13 $ (17 euro), cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani. Actiunile institutiei financiare Fannie Mae au coborat cu 25% sau 9,48 $ (6,41 euro), ajungand pana la 28,10 $ (19 euro).
"Fara indoiala 2007 a fost un an extrem de dificil pentru piata de creditare, si in special pentru cea ipotecara", a declarat Richard Syron, directorul executiv al Freddie Mac.
Totusi, Syron nu a fost singur in acest esec al sau, D.R. Horton, cel mai mare constructor de locuinte din Statele Unite, raportand pierderi de 50,1 mil. dolari (33,9 mld. euro) in ultimul trimestru fiscal. Cererea redusa de locuinte si inasprirea conditiilor de creditare au redus valoarea afacerilor companiei, determinand foarte multi clienti sa anuleze contractele. "Ne asteptam ca situatia de pe piata imobiliara sa nu se schimbe prea curand", spune Donald Horton, presedintele companiei.
De asemenea, criza ipotecara a afectat o serie de companii cu grad de profitabilitate ridicat, Mark Ernst, presedintele si directorul executiv al H&R Block, anuntandu-si demisia dupa ce compania si-a dezvaluit expunerea de pe piata subprime. Richard Breeden, fost presedinte al organismului de reglementare a pietei de capital din SUA (SEC), a devenit presedinte al companiei, in timp ce fostul executiv al asiguratorului Aetna este responsabil pentru interimatul in functia de director executiv.
Rapoartele privitoare la industria de constructii emise marti de autoritatile americane arata o inrautatire continua a conditiilor din acest sector. Numarul autorizatiilor de constructie a inregistrat o scadere de 6,6% in octombrie, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani, constructorii renuntand la o serie de proiecte rezidentiale. Din octombrie 2006 pana in prezent numarul autorizatiilor de constructie a coborat cu 25%, pana la o rata anuala de 1,18 milioane de unitati.
Constructiile rezidentiale noi a inregistrat, luna precedenta, o urcare usoara de 3%, pana la un ritm anual de 1,23 milioane de unitati. Aceasta a fost prima crestere in ultimele patru luni. Cu toate acestea, numarul proiectelor pentru constructia de locuinte ramane la cel mai scazut nivel de la recesiunea din anii '90 si pana acum.

Noi ecouri ale crizei ipotecare

Creditorul Freddie Mac a raportat in cel de-al treilea trimestru pierderi de 2 mld. dolari (1,35 mld. euro).
D.R. Horton, cel mai mare costructor de locuinte din Statele Unite, a raportat pierderi de 50,1 mil. dolari (33,9 mld. euro), in ultimul sau trimestru fiscal.
Numarul autorizatiilor de constructie a scazut cu 6,6% in octombrie, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani.
Din octombrie 2006 si pana in prezent numarul autorizatiilor de constructie a coborat cu 25%, pana la o rata anuala de 1,18 milioane de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO