Business Internaţional

Marii exportatori de petrol se gandesc sa nu mai vanda in dolari, dar analistii spun ca aceasta idee este o utopie

Marii exportatori de petrol se gandesc sa nu mai vanda in dolari, dar analistii spun ca aceasta idee este o utopie
06.10.2009, 23:10 74

Dolarul a inregistrat cea mai semnificativa scadere din ultimeledoua saptamani in raport cu moneda euro, dupa ce ziarul TheIndependent a anuntat ca statele arabe ar putea trece la un cos deactive ce ar include moneda euro, yenul si aurul pentrutranzactionarea petrolului, renuntand la moneda americana, scrieBloomberg.

Conform The Independent, statele din Golful Persic impreuna cuJaponia si China iau in discutie renuntarea la dolar pentrutranzactiile cu petrol, citand surse neprecizate.

Dolarul a scazut cu 0,6% pana la 1,4738 dolari in raport cueuro, cel mai puternic declin din 22 septembrie incoace.

Tarile producatoare de petrol se gandesc sa treaca la un cos deactive pentru tranzactiile cu petrolul, a anuntat The Independent.Au avut loc deja reuniuni ale ministrilor de finante siguvernatorilor de banci centrale din Rusia, China, Japonia siBrazilia pentru discutarea acestei tranzitii, conform publicatieicitate mai sus.

Oficialii din Arabia Saudita, unul dintre cei mai importantiproducatori de petrol din lume, au negat existenta unor astfel dediscutii.

"Simplul fapt ca o astfel de idee este luata in discutiesubmineaza dolarul", a declarat Dariusz Kowalczyk, analist incadrul SJS Markets din Hong Kong. Analistii sunt insa de parere caruperea legaturii petrol-dolar este destul de dificila. Calea maiusoara ar putea fi incetarea utilizarii dolarului ca monedafolosita pentru a incheia tranzactiile cu petrol intre tari sauintre companii, o functie importanta, insa in mod esential ooperatiune de trezorerie, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

Calea mult mai dificila ar consta in inlocuirea monedei in careeste determinat pretul petrolului, dolarul american, o actiune carear necesita eforturi masive.

Daca planul s-ar materializa, vestea ar putea fi una extrem deimportanta pentru pietele forex prin faptul ca exportatorii depetrol si-ar putea diversifica mult mai usor rezervele monetare siar disparea necesitatea ca tarile importatoare sa cumpere dolaripentru a plati pentru petrol, insa aceasta nu va revolutionaprobabil comertul cu petrol.

Ideea nu este una noua, fiind luata periodic in discutie, sifrecvent respinsa, in timpul perioadei indelungate de depreciere adolarului din acest deceniu, discutiile intensificandu-se inspecial in ceea ce priveste tranzitia catre o noua moneda mondialapentru rezerve valutare.

Totusi, dincolo de puternicele aliante politice dintreprincipalii exportatori din Golf si Statele Unite, exista profundemotive logistice de a milita impotriva unei astfel detranzitii.

In ciuda rolului Golfului in tranzactiile cu petrol sistatutului Chinei de consumator cu cel mai alert ritm dedezvoltare, cea mai lichida piata pentru petrol ramane Bursa deMarfuri din New York.

Chiar si contractele futures pe petrol Oman lansat cu doi ani inurma in Dubai sunt tranzactionate in dolari. Daca tarile din Golfnu sunt pregatite sa anuleze restrictiile legate de liberatranzactionare a exporturilor de titei, acestora le va fi dificilsa influenteze moneda de baza pentru petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO