Business Internaţional

Marile banci sunt ingrijorate de intarzierile in aplicarea acordului Basel II

18.11.2005, 19:02 23

Cele mai mari banci din lume au avertizat recent ca adoptarea acordului Basel II, care presupune un nou set de standarde referitoare la capitalul minim impus bancilor, ar putea fi subminata de intarzierile care au survenit in Statele Unite ale Americii, dar si de inconsistenta aplicarii acestora in celelalte tari, informeaza Financial Times.

Avertismentele cu privire la acest cadru, cunoscut sub numele de Basel II, sunt incluse intr-un raport al Institutului Financiar International, un grup de lobby, din care fac parte numele mari ale sistemului bancar international.

Temerile bancilor survin intr-un moment in care in SUA se manifesta din ce in ce mai multa rezistenta fata de acest proiect. Oamenii politici de aici si unele autoritati de reglementare sunt ingrijorati de complexitatea sa, dar si de riscul ca unele institutii de dimensiuni mai mici sa se confrunte cu anumite dezavantaje.

Basel II a fost finalizat in iunie 2004, dupa mai multi ani de negocieri, si are ca scop sporirea eficientei intregului sistem financiar al lumii prin imbunatatitea modului in care este alocat capitalul. Noile reglementari urmau sa fie aplicate incepand cu 2008.

Cu toate acestea, in urma cu sase saptamani, autoritatile de reglementare din SUA au fost de acord sa intarzie implementarea noului sistem, dupa ce au fost indelung criticate atat gradul sau sporit de complexitate, cat si efectul pe care aproximativ 7.000 de banci de dimensiuni mai mici l-ar fi avut de suportat.

Decizia a venit dupa mai multe teste care aratau o diminuare considerabila a capitalului minim pe care bancile erau obligate sa-l detina daca ar fi adoptat Basel II.

Daniel Bouton, presedintele si directorul executiv al bancii franceze Societe Generale si totodata presedintele Institutului Financiar International care a intocmit raportul, este de parere ca intarzierile americanilor si adoptaterea inconsistenta in celelelte parti ar putea conduce la rezultate mult mai slabe.

Mai multe jurisdictii au inteles gresit modul in care Basel II ar trebui aplicat, mai ales in supravegherea subsidiarelor bancilor din strainatate.

Orice divergenta aparuta in procesul de implementare ar antrena nemultumirea bancilor care activeaza la scara globala si care au investit sume importante in programe sofisticate ce permit calcularea capitalului minim.

"Este foarte costisitor pentru o banca sa implementeze Basel II, iar ingrijorarea lor este justificata, daca simt ca celelalte tari merg in alta directie", a declarat Patricia Jackson, partener la Ernst & Young si un fost membru al comitetului Basel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO