Business Internaţional

Marile banci vor contribui la un fond pentru zile negre

29.03.2010, 23:10 23

Guvernul Statelor Unite si cele europene se indreapta catre unconsens cu privire la impunerea unei taxe bancilor mari pentruacoperirea costurilor salvarii creditorilor in contextul unor crizeviitoare si pentru a se evita situatia in care contribuabiliisuporta aceste costuri, scrie The Wall Street Journal.
Propunerile in acest sens difera insa. Germania si Suedia ar folosibanii pentru a finanta o autoritate de interventie care ar utilizafondurile pentru a inchide bancile cu probleme a caror prabusire arameninta economia generala. Altele, cum este Franta, ar stabilivaloarea taxei dupa trecerea crizei.
In Statele Unite, parerile sunt impartite. Congresul avanseazacatre impunerea unei taxe pentru a se constitui un fond inainteaunei crize, in timp ce administratia Obama se pronunta pentru osolutie postcriza. Un consens va fi stabilit insa odata cu trecereanoii legislatii din domeniul financiar prin Congres.
Propunerile intampina opozitia bancilor, care argumenteaza cataxele sunt discriminatorii si le-ar limita capacitatea de acredita. "Strategii de la nivel mondial ar trebui sa fie prudenticu privire la avansarea unei politici prin care se extrage capitaldin sistem, indiferent daca este vorba de o taxa sau un comision",a declarat Rob Nichols, presedinte al Financial ServicesForum.
Aceste taxe bancare fac parte dintr-un val de potentialereglementari in domeniul bancar care urmeaza a fi adoptate inlunile urmatoare. In Statele Unite, odata cu finalizarealegislatiei in domeniul asigurarilor de sanatate, atentia seindreapta catre reglementarile din domeniul financiar. Eforturisimilare urmeaza a fi initiate in Europa, unde FMI propune oagentie de interventie pentru Uniunea Europeana.
Oficialii din Statele Unite, Europa si ai FMI spun ca acest conceptal unei taxe bancare a castigat atat de mult teren, incat ar puteafi inclus pe agenda G20 in cadrul reuniunii din Canada din lunaiunie.
Statele Unite si Marea Britanie au o abordare similara cu privirela reglementarile din domeniul bancar, insa si alte tari din Europacontinentala sustin ideea. Suedia a instituit anul trecut o "taxade stabilitate", bancile fiind nevoite sa contribuie in cadrul unuifond asteptat sa ajunga la 2,5% din PIB. Cancelarul german AngelaMerkel sustine o taxa similara.
Oficialii FMI intentioneaza sa recomande o taxa bancara in momentulintrunirii oficialilor economici globali in Washington inaprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO