Business Internaţional

Mediul de afaceri sanatos, atuul Poloniei in fata crizei

19.11.2009, 00:00 139

Polonia a trecut prin cea mai "blanda" criza economica dinrandul tarilor membre ale UE, evitand recesiunea in lipsa uneicresteri puternice a ratei somajului, situatie pe care JacekRostowski, ministrul de finante al tarii, o pune pe seama punctelortari inerente de natura structurala ale economiei, dublate dedeciziile strategice luate de guvern in momentul aparitiei primelorsemne de criza, scrie Financial Times.

In acest moment, se pare ca economia tarii va avansa cu 1% inacest an, unii analisti optimisti anuntand chiar 2%. Prin contrast,la inceputul anului, unii dintre cei mai pesimisti analistiintrevedeau o scadere de 3%, iar altii anuntau un val enorm defalimente in randul companiilor fragile, generand o cresterepronuntata a ratei somajului.

Explicatia standard pe care multi economisti o ofera pentruperformantele peste asteptari ale Poloniei vizeaza dependenta mairedusa a acesteia de comert comparativ cu tari mai mici din regiuneca Slovacia si Cehia, precum si faptul ca deprecierea semnificativaa zlotului din acest an a fost benefica pentru exportatori. Inacelasi timp, masurile luate inainte de criza, inclusiv o reducerede taxe aplicata de guvernul anterior, au preintampinat o prabusirea cheltuielilor consumatorilor.

Rostowski nu este insa de acord cu astfel de explicatii.

"Majoritatea explicatiilor oferite sunt eronate. Nu suntem oeconomie relativ inchisa. Exporturile reprezinta 40% din PIB, aldoilea cel mai ridicat nivel dupa Germania."

De asemenea, Rostowski noteaza ca tari ca Cehia si Suedia auinregistrat la randul lor deprecieri masive ale monedelor locale,insa ambele se vor confrunta cu scaderi economice in acest an.

Unul din principalele motive pentru rezistenta Poloniei estefaptul ca tara dispune de un numar mult mai mare de IMM-uri decattarile vecine, desi Romania, a carei economie ar putea scadea cupana la 8% in acest an, dispune, de asemenea, de un sectorsemnificativ al IMM-urilor.

Diferenta principala pare sa vina din incetinirea ritmului decrestere inregistrata de Polonia in 2001, care a eliminat o mareparte din ineficientele sectorului de business, lasand companiilemai pregatite pentru actuala situatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO