Business Internaţional

Merill Lynch: Cresterea profitului a fost stopata de declinul Bursei

12.10.2004, 00:00 8



Vicepresedintele executiv al Merril Lynch, Stanley O'Neal, ar putea fi nevoit sa declare la adunarea actionarilor ca profiturile companiei pentru cel de-al treilea trimestru au stagnat din cauza celei mai negre perioade din viata bursei de la New York, informeaza Bloomberg.



Profitul celei mai mare firme de brokeraj din lume va scadea cu 3% fata de anul trecut, al doilea declin trimestrial consecutiv. Merril a castigat 968 de milioane de $, adica 95 de centi pe actiune. Stagnarea se datoreaza dependentei prea mari a firmei de tranzactiile de capital in comparatie cu rivalii sai, printre care si Goldman Sachs Group. Tranzactiile de la bursa din New York au scazut cu 9 procente in trimestrul al treilea fata de cel precedent si peste 20 de companii au anulat sau au retras actiunile.



O'Neal, care a disponibilizat 24.000 de angajati, adica o treime din forta de munca de la Merril, tinteste catre alte piete, cum ar fi piata actiunilor energetice, care este dominata de Goldman Sachs si Morgan Stanley. Merril a fost de acord luna trecuta sa cumpere Huston Energy, unitatea de tranzactionare a actiunilor energetice a Koch LP, revenind astfel pe o piata de pe care iesise cu trei ani in urma.



Tranzactionarea actiunilor enegetice a devenit din ce in ce mai importanta pentru Wall Street, datorita recordurilor atinse de pretul petrolului. Pretul titeiului a atins vinerea trecuta la bursa din New York cota de 53,31 de dolari pe baril. Goldman Sachs a declarat ca veniturile aferente trimestrului al treilea s-au dublat, atingand valoarea de 1,87 de milioane de dolari. Veniturile de pe piata energetica ale Merril au fost neglijabile din 2001, an in care Merril a fost vanduta si a semnat o intelegere ca nu va opera pe aceasta piata pentru doi ani. Merill, cea mai mare firma americana de brokeraj, a generat 3,2 miliarde de dolari, adica 31% din totalul veniturilor obtinute din tranzactionarea de actiuni in prima jumatate a acestui an. In cel de-al treilea trimestru cifra de afaceri a scazut, pretul actiunilor confruntandu-se cu un declin de 13% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO