Business Internaţional

Merrill Lynch: Exista 70% sanse ca Societe Generale sa fie cumparata de un rival

06.02.2008, 19:34 23

Sansele ca Societe Generale - banca franceza care a anuntat pierderi record ca urmare a tranzactiilor neautorizate efectuate de un trader - sa fie achizitionata de institutiile rivale sunt de 70%, arata un raport al bancii americane de investitii Merrill Lynch, citat de Bloomberg.
SocGen ar putea fi achizitionata de un consortiu, care include banca franceza BNP Paribas si pe cea italiana Intesa SanPaolo, spun analistii londonezi ai Merrill. Banca americana a formulat o recomandare de "cumpara" pentru actiunile SocGen, care au coborat cu 4,8%, pana la 83,61 euro, la inceputul saptamanii.
In acelasi timp, ministrul francez al economiei militeaza pentru intarirea sistemului de control al bancilor, ca urmare a scandalului de la SocGen, Christine Lagarde considerand ca frauda a fost posibila doar din cauza faptului ca sistemul de management al riscului nu a functionat corect.
Oficialii bancii il invinovatesc pe fostul trader Jer?me Kerviel pentru pierderile de 4,9 mld. euro, cu toate ca el a declarat ca institutia era la curent cu riscurile pe care si le asuma in cadrul activitatii de tranzactionare.
"In mod cert anumite mecanisme de control ale SocGen nu au functionat la parametrii normali, iar celor care au functionat nu li s-a acordat suficienta atentie, tranzactiile cu semne de intrebare nefiind supuse controalelor suplimentare", a declarat Lagarde.
Raportul mentioneaza de asemenea ca unele controale anterioare ale comisiei bancii centrale de la Paris au descoperit o serie de nereguli in sistemul de control al SocGen.
"Inspectiile bancii centrale, efectuate in perioada 2006-2007, au recomandat SocGen intarirea operatiunilor de securitate", arata raportul.
Documentul elaborat de Ministerul Economiei pune, de asemenea, accentul pe separarea atributiilor guvernului de cele ale organismelor de reglementare a sectorului financiar, recomandand intarirea puterilor comisiei bancii centrale, care ar urma sa detina posibilitatea de a aplica sanctiuni.
Unii analisti au argumentat ca Societe Generale s-a aflat in spatele turbulentelor de pe piata bursiera europeana, in momentul in care a decis inchiderea pozitiilor create de Kerviel prin intermediul tranzactiilor neautorizate.
Lagarde spune insa ca inchiderea pozitiilor - actiune care a stat la baza pierderilor uriase inregistrate pe 21, 22 si 23 ianuarie - a fost efectuata intr-o maniera profesionala, iar turbulentele de pe piata nu pot fi in nici un fel atribuite SocGen. "Nimeni nu poate spune cu certitudine ca inchiderea pozitiilor neautorizate a generat prabusirea pietei bursiere europene", a declarat ministrul francez.
Dupa descoperirea fraudei de la SocGen, a existat o presiune semnificativa asupra presedintelui bancii, Daniel Bouton, pentru a demisiona, insa consiliul director a decis reconfirmarea sa in functie.
Raportul ministerului nu incearca sa stabileasca un vinovat pentru criza de la SocGen, care a zguduit serios sectorul financiar francez si care a reaprins speculatiile privind o eventuala preluare a bancii de catre institutiile rivale.
Deocamdata, Kerviel este acuzat de abuz de incredere si fals in documente, insa nu si de frauda. SocGen sustine ca traderul a deschis pozitii ilegale in valoare de 50 mld. euro, iar banca, pentru a evita eventualele pierderi catastrofale, a fost nevoita sa inchida toate portofoliile create de fostul trader.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO