Business Internaţional

Miliardarii americani sunt mai saraci cu 300 mld. dolari

Miliardarii americani sunt mai saraci cu 300 mld. dolari
01.10.2009, 23:12 13

Bill Gates, co-fondatorul companiei Microsoft, ramane incontinuare cel mai bogat american, potrivit topului publicat derevista Forbes, cu o avere de 50 mld. dolari (34,1 mld. euro), inscadere cu 7 mld. dolari fata de anul trecut, scrie Bloomberg.

Numarul de miliardari americani care au "saracit" anul acestaaproape s-a dublat la 314, fata de 126 in 2008, iar averea lorcumulata s-a redus cu 300 mld. dolari, la 1.270 mld. $ (865,8 mld.euro). Totodata, ierarhia alcatuita de Forbes anul acesta cuprindedoar 391 de nume, in conditiile in care anul trecut existau 489 demiliardari americani.

"2009 a creat o adevarata baie de sange in randul miliardarilor.Numai o parte mica dintre ei au reusit sa-si mareasca averea incursul anului. Situatia este destul de proasta, avand in vedere canicio industrie nu a scapat neafectata de socurile economice", adeclarat Matthew Miller, editor al revistei Forbes.

Pozitia secunda in clasamentul publicatiei economice ii revinelui Warren Buffett, presedintele in varsta de 79 de ani alcompaniei de investitii Berkshire Hathaway, a carui avere neta ascazut cu 10 mld. dolari, la 40 mld. dolari.

Printre perdantii de anul acesta se numara si presedinteleTracinda, Kirk Kerkorian, care a "saracit" cu 8,2 mld. dolari.

La polul opus, Andrew Beal, manager al fondului de investitiiHenderson, si-a triplat anul acesta averea la 4,5 mld. dolari,achizitionand active ieftine. In total, doar 28 de miliardariamericani si-au sporit averea anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO