Business Internaţional

Mita a devenit un obicei pentru companiile germane

25.04.2010, 23:04 22

Deutsche Bahn, cea mai mare companie feroviara din Europa, asolicitat demararea unor investigatii asupra diviziei sale deconsultanta internationala pentru o serie de acuzatii de dare demita in valoare de milioane de euro, scrie Financial Times.

Scandalurile de coruptie au afectat in ultimii ani o serie decompanii mari din Germania. In 2007, procurorii germani au emis unmandat de arestare pentru unul dintre directorii executivi aicompaniei Siemens, in cadrul investigatiilor de dare de mita.Totodata, producatorul auto Daimler a fost acuzat recent ca ar fioferit mita si cadouri unor oficiali din 22 de state, printre caresi Statele Unite, Romania si Bulgaria, in vederea incheierii decontracte de vanzare de autovehicule cu autoritatile din tarilerespective

Aceasta este o noua lovitura la adresa Deutsche Bahn, dupa ceHartmut Mehdorn, fostul director executiv al companiei, a fostimplicat anul trecut intr-un scandal de spionaj privind datelepersonale ale angajatilor companiei.

Totodata, dezvaluirea a venit la numai o zi dupa ce DeutscheBahn a incheiat un acord in vederea cumpararii operatoruluibritanic de transport in comun rutier si pe cale ferata Arriva,pentru 1,8 mld. euro. Investigatiile vor fi realizate in cadruldiviziei Deutsche Bahn Internatinal (DBI), care ofera servicii deconsultanta la nivel mondial catre guvernele sau companiileinteresate sa construiasca linii de cale ferata.

Deutsche Bahn a anuntat ca a solicitat serviciile firmei deaudit KPMG pentru a realiza un control cu privire la acestesuspiciuni de coruptie, in conditiile in care instantelejudecatoresti din Frankfurt au dezvaluit faptul ca o serie deangajati ai DBI ar fi oferit mita unor oficiali straini.

Cazurile de coruptie investigate dateaza inca din 2005 si pelista statelor implicate intra Algeria, Rwanda si Grecia, a anuntatDeutsche Bahn.

Gerd Brecht, reprezentant pe probleme legale pentru companiagermana, a declarat ca grupul este interesat in mod desoebit sadescopere adevarul cat mai rapid. "Chiar noi am adus anul trecut inatentia procurorilor detalii despre aceste nereguli. Cercetarile aupornit chiar de la noi", a spus Brecht. Deutsche Bahn nu a anuntatdaca s-au vreunul dintre angajatii sai a fost arestat sau concediatpe fondul acuzatiilor de coruptie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO