Business Internaţional

Modelele lui Ben Bernanke si limitele lor

14.11.2005, 14:53 11

Din punct de vedere al intelectului, Ben S. Bernanke ar putea fi pentru banca centrala americana (Fed) ceea ce John G. Roberts Jr. este pentru Curtea Suprema de Justitie, arata The New York Times. Iar, ca si Roberts, Bernanke, ce-l va inlocui pe Greenspan la presedintia Fed, a semnat mai multe lucrari ce merita a fi studiate. Ce ne pot spune acestea despre ce fel de presedinte va fi Bernanke?

Bernanke a inceput sa publice in jurnale economice importante in 1981. El a scris in mod repetat despre modul in care pot fi utilizate modelele matematice in stabilirea strategiei monetare. Cand s-a indepartat de la acest subiect, insa, concluziile sale au starnit cateodata nedumerire.

De exemplu, in 2001, impreuna cu Refet S. Gurkaynak de la Bilkent University din Ankara, Turcia, si-a indemnat colegii sa adopte tipul de modele ale economiei bazate pe reduceri de costuri pe care Casa Alba le-a folosit pentru a-si justifica reducerile de impozite. David H. Homer, profesor de economie in cadrul University of California, declara ca baza statistica a argumentelor lor este nesatisfacatoare.

In 1999, Bernanke si Mark Gertler, presedinte al departamentului de economie din cadrul New York University, scriau ca tarile fragile din punct de vedere financiar nu ar trebui sa adopte rate fixe de schimb, pentru ca acestea fusesera asociate cu perioade de criza in trecut, o logica pe care alti economisti au respins-o.

"Majoritatea colegilor mei americani par sa mearga in aceasta directie, insa acest argument nu este acceptat in lume, mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare", declara Charles Wyplosz, profesor de economie in cadrul Graduate Institute of International Studies din cadrul University of Geneva.

Aceste subiecte nu se afla, insa, in centrul problemelor de care se va ocupa Bernanke la Fed. Acolo vor conta mai mult opiniile sale legate de politica monetara interna. Un element al filosofiei lui Bernanke este extrem de clar: banca centrala ar trebui sa utilizeze un model, si nu doar supozitii, pentru a lua decizii in legatura cu ratele dobanzii si masa monetara.

Iata ce declara Bernanke in cadrul unei lucrari realizate in 1997 impreuna cu Michael Woodford, acum profesor de economie politica in cadrul Columbia: "Conchidem ca desi proiectiile sectorului privat pot contine informatii utile pentru banca centrala, in ultima instanta autoritatile monetare trebuie sa se bazeze pe un model structural clar al economiei, care sa le ghideze deciziile legate de strategii".

Bernanke a studiat exact ce fel de date ar trebui sa utilizeze banca centrala pentru a-si calibra modelele. In 2003, Bernanke si Jean Boivin, un profesor asociat in cadrul Columbia Business School, scriau ca nu exista avantaje semnificative in a astepta cifrele "finale" pentru datele statistice ale guvernului, cifrele preliminare putand fi la fel de bine folosite pentru elaborarea unor estimari economice. Tipurile de date utilizate de Fed se pot de asemenea schimba, arata Anil K. Kashyap, profesor de economie si finante in cadrul scolii de business a University of Chicago.

Totusi, chiar si in "mediile bogate in date" descrise de Bernanke si Boivin, modelele nu cuprind intotdeauna toate rezultatele posibile. Desi modelele pot explica variatele fatete ale comportamentului economiei, nimeni nu a inventat o singura formula care sa explice totul.

O tema recenta a lucrarilor lui Bernanke, una asupra careia acesta a comentat ca guvernator Fed, este ca banca centrala nu ar trebui sa lupte impotriva cresterii preturilor la active.

Rudiger Dornbusch, profesor de economie in cadrul Massachusetts Institute of Technology, declara ca modelului ii lipseste un element important. "Modelului Bernanke-Gertler este bazat exclusiv pe pret, lipsindu-i consistenta si logica", arata Dornbusch.

Interesant, Bernanke si Gertler scriau cu cativa ani mai devreme ca politica monetara ar putea fi foarte puternica in perioade in care creditarea este redusa, din cauza efectelor asupra bilantului bancilor. Insa aceste perioade, ce apar de obicei inainte, in timpul si dupa un crah al pietelor, sunt cel mai dificil de modelat.

Profesorul Romer de la Berkeley declara ca crede ca Bernanke stie foarte bine cand sa renunte la modele. "Bernanke intelege fara indoiala ca in perioade normale, cel mai bun model este un simplu ghid. In cazul in care se intampla ceva extraordinar, oricine stie ca modelul nu reprezinta un ghid pe care te poti baza."

In ciuda diferentelor de opinie, Romer s-a aratat increzator in capacitatea lui Bernanke de a-si indeplini atributiile de presedinte al Fed. In 2004, Romer si sotia sa, Christina D. Romer, de asemenea profesor de economie in cadrul Berkeley, au publicat lucrarea "Choosing the Federal Reserve Chair: Lessons from History".

"Nu conteaza abilitatile politice sau relatiile, ci intelegerea mecanismelor economiei si efectele politicii monetare. Din acest punct de vedere, Ben este persoana potrivita", scria Romer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO