Business Internaţional

MOL cauta parteneri puternici ca sa nu fie preluata de catre austriecii de la OMV

MOL cauta parteneri puternici ca sa nu fie preluata de catre austriecii de la OMV

Zsolt Hernadi, directorul executiv al MOL: Daca ar fi sa caut un partener, m-as indrepta catre Shell, BP sau Gazprom, in nici un caz OMV. Dar, momentan nu avem neaparat nevoie de un partener.

21.08.2007, 17:23 20

Grupul petrolier maghiar MOL este dispus sa dezvolte un parteneriat cu una dintre marile companii concurente, mai putin cu OMV, scrie Financial Times.
"Daca ar fi sa caut un partener, m-as indrepta catre Shell, BP sau Gazprom, in nici un caz OMV", a declarat directorul executiv al companiei, Zsolt Hernadi. "Dar momentan nu avem neaparat nevoie de un partener", a adaugat el.
Grupul austriac OMV si-a declarat intentia de a achizitiona MOL, dar reprezentantii companiei maghiare au refuzat oferta. Hernadi a reconfirmat pozitia companiei pe care o conduce, declarand ca "din punctul nostru de vedere tot acest teatru jucat de OMV s-a incheiat. Avem lucruri mai importante de facut". Hernadi se opune achizitiei motivand ca aceasta va scadea valoarea companiei. De asemenea, prin aceasta s-ar incalca unele reglementari ale Consiliului Concurentei.
Reprezentantii OMV au declarat ca vor cauta o solutie care sa avantajeze ambele parti. Wolfgan Ruttensdorfer, directorul executiv al OMV, a exclus posibilitatea preluarii prin forta a companiei maghiare. OMV, care detine deja 18,9% din actiunile MOL, va continua achizitia de actiuni, a adaugat Ruttensdorfer.
Hernadi a declarat insa ca OMV va profita de orice oportunitate care i-ar permite o preluare prin forta a companiei maghiare. Dar MOL a restrictionat dreptul de vot al actionarilor care detin mai putin de 10% din companie, aceasta fiind conceputa ca o masura de protectie. MOL detine 8% din propriile actiuni, in timp ce bancile maghiare OTP si MFB detin fiecare cate 10%, ceea ce permite companiei si celor doua banci sa se exprime impotriva preluarii la o viitoare adunare generala a actionarilor.
Totusi, nu exista nici un acord privind pozitia pe care cele doua banci o va adopta intr-o asemenea situatie. Viitoarea adunare generala a actionarilor companiei este programata pentru luna aprilie a anului viitor.
Rezistenta pe care MOL a reusit sa o opuna actiunilor OMV se datoreaza, in principal, structurii mixte a OMV, statul detinand o participatie importanta in cadrul grupului.
"Nici conducerea MOL, dar nici guvernul maghiar nu doreste ca un guvern strain sa-si exercite influenta asupra companiei", a declarat Hernadi. Mai mult, guvernul de la Budapesta a declarat ca intentioneaza sa promulge o lege prin care sa interzica companiilor straine controlate de stat sa achizitioneze active de interes strategic in Ungaria.
"In acest moment purtam discutii cu mai multe companii rusesti privitor la cooperarea pe segmentul de rafinare, dar si pe cel al gazelor naturale", a mai declarat Hernadi. Un parteneriat intre MOL si Gazprom ar putea fi atractiv pentru compania detinuta de statul rus, din moment ce aceasta si-ar extinde reteaua de distributie.
MOL intentioneaza sa se extinda si pe pietele din Balcani. Grupul ungar a achizitionat deja compania croata Tifon, care detine aproximativ 33% din totalul statiilor de alimentare din Croatia, fiind al treilea retailer de carburanti din Croatia, dupa INA si OMV. Pretul acestei achizitii nu a fost dat publicitatii, dar expertii estimeaza ca valoarea tranzactiei se ridica la 130 mil. euro, dupa ce, initial, presa vehiculase suma de 150 mil. euro.
MOL a inregistrat rezultate foarte slabe in cel de-al doilea trimestru, cauzele principale fiind scaderea productiei, aprecierea forintului fata de dolar si cresterea, de catre guvernul maghiar, a impozitului pe profit. Masura majorarii impozitului pe profit a fost luata in incercarea guvernului de a reduce deficitul bugetar.
Profitul net a coborat cu 66%, pana la 25, 4 mld. forinti (97,3 mil. euro), fata de 76,7 mld. forinti (294 mil. euro) in perioada similara a anului trecut.


MOL nu vrea parteneriat cu OMV
MOL este dispusa sa colaboreze cu marile companii concurente, cu exceptia OMV.
OMV detine 18,9% din actiunile grupului maghiar.
MOL poarta tratative cu cateva companii rusesti, inclusiv cu gigantul petrolier Gazprom.
Grupul maghiar intentioneaza sa se extinda pe pietele din Balcani, si a achizitionat deja compania croata Tifon.
Profitul MOL a scazut cu 66% in trimestrul doi, la 97,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO