Business Internaţional

Muncitorii din Cehia, cea mai stabilă economie a UE, câştigă războiul cu salariile mici

Muncitorii din Cehia, cea mai stabilă economie a UE,...

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2018, 00:05 1690
Muncitorii cehi câştigă treptat lupta cu salariile mici. În faţa celei mai scă­zute rate ale şomajului din UE, com­paniile din Cehia încearcă să rezolve pro­blema deficitului de forţă de muncă din ţara cu 10,6 milioane de locuitori cu bo­nusuri şi salarii mai mari, scrie Bloomberg. Josef Stredula, şeful celui mai mare sindicat al ţării, apreciază că acest lucru va continua timp de câţiva ani în condiţiile în care cos­tu­rile legate de forţa de mun­că se situează cu mult sub cele din Vestul mai bo­gat.

„Pe termen mediu, cu siguranţă în următorii trei sau patru ani, ne pu­tem aştepta la o creştere reală a salariilor de 3 până la 5% pe an“, decla­ra recent Stre­dula în cadrul unui interviu.

După ani de creşteri salariale moderate, ţara fostă comunistă a înregistrat o creştere medie nominală a sala­riilor de 8% în ultimul trimestru al anu­lui trecut, la 31.646 coroane (1.430 do­lari) faţă de anul anterior şi de 5,3% ajus­tat la inflaţie. Creşterea se va reflec­ta la toate nivelurile, de la nivelul de trai, capitol la care cehii au devansat ţările membre mai vechi ale UE Grecia şi Portugalia, apropiindu-se de Spania, la politică monetară.

Banca centrală, care a pornit majorările de dobânzi din Europa anul trecut, a declarat în mod repetat că o piaţă a locurilor de muncă în supraîncălzire va justifica noi majorări de dobânzi pentru menţinerea inflaţiei sub control. În timp ce creşterea preţurilor se situează sub ţinta de 2%, salariile mai mari vor forţa în ultimă instanţă companiile să transfere costurile adiţionale către clienţi, potrivit economistului-şef al băncii, Tomas Holub.

Acelaşi lucru s-a întâmplat în România, unde o creştere anuală de 15,5% a salariilor medii a determinat strategii să majoreze costurile finan­ţării de trei ori din ia­nuarie. În Polonia, sala­riile au avansat cu aproape 8% în aprilie faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Potrivit lui Stre­dula, deşi productivitatea cehă se situează sub cea germană, există spaţiu din plin pentru majorarea în continuare a salariilor cehe.

„Acest lucru nu ar trebui să genereze niciun dezechilibru pentru că diferenţa dintre productivitate şi salarii este încă relativ mare“, potrivit lui Stredula.

Premierul Andrej Babis a promis să majoreze salariile angajaţilor din sistemul medical, al profesorilor şi pensiile, peste majorarea de 10% acordată tuturor bugetarilor de către guvernul anterior.

Allianz SE a desemnat Cehia drept cea mai stabilă economie a UE pe 2017, invocând performanţa fiscală a ţării drept unul dintre principalele puncte forte ale acesteia.

Stredula a arătat că status quo-ul privitor la salarii este inacceptabil şi că economia trebuie să depindă mai puţin de exportul unor componente simple şi să ţintească tipuri mai sofisticate de produse şi servicii.

„Presiunile noastre pentru creşterea salariilor reprezintă cea mai eficientă formă de presiune pentru schimbări tehnologice. Cel mai important obiectiv al nostru este să nu mai fim subcontractori şi să devenim producători finali“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO