Business Internaţional

Nemtii pun spionii pe urmele marilor speculatori financiari

19.03.2010, 00:00 36

Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble a declarat catara sa ar putea fi nevoita sa ia in considerare posibilitatea de acere "unor agentii de informatii sa monitorizeze cine se intalnestecu cine pentru ce fel de procese speculative si unde" in scopul dea proteja euro.

Sugestia conform careia Berlinul ar putea recurge la spionipentru a urmari speculatorii care tintesc monede este "sinistra siprosteasca", spun analistii, adaugand ca fondurile de hedging dinLondra si New York ar fi vizate, scrie Bloomberg.

"Cred ca este un plan sinistru si prostesc, o reactie completexagerata", a declarat Philip Whyte din cadrul Centre for EuropeanReform, un institut de cercetare din Londra. "Exista o anumitalinie de gandire in Europa continentala conform careia fondurile dehedging sunt intotdeauna vinovate pentru tot ce se intampla."

Politicienii au dat vina pe speculatori dupa ce moneda euro s-adepreciat puternic in raport cu dolarul, iar costul asigurariidatoriilor guvernului grec a crescut cu o treime in acest an.Primul-ministru grec George Papandreou si presedintele francezNicolas Sarkozy au declarat ca tranzactiile cu contracte swap periscul de credit au amplificat criza.

Schaeuble a declarat ca "monedele si tarile devin din ce in cemai des tinte ale speculatorilor". Comentariile sale au survenitunui articol publicat in ziarul spaniol El Pais luna trecutaconform caruia serviciile secrete investigau o serie de "atacuri"asupra tarii din partea unor investitori.

Agentiile de informatii ar putea utiliza tehnici perfectionatein lupta impotriva operatiunilor de spalare de bani si finantare ateroristilor, a declarat Vanessa Rossi, din cadrul ChathamHouse.

"In Europa continentala unii chiar cred ca speculatoriifinanciari sunt un fel de teroristi", adauga Rossi.

Guvernele francez si german sustin un proiect de directiva carear inaspri reglementarea fondurilor de hedging si a celor deprivate equity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO