Business Internaţional

Nestlé anunţă un profit de 3,9 mld. euro în semestrul I

11.08.2010, 23:55 26

Nestlé, cea mai mare companie alimentară din lume, a raportatpentru primele şase luni ale acestui an un profit net în creşterecu 7,5%, scrie The Wall Street Journal.
Compania şi-a reiterat estimările pe întregul an, însă a aver­tizatcă majorarea costurilor legate de materii prime îi va afectabusinessul, confirmând pesimismul din industria de profil, care s-aaccentuat pe fondul recentei creşteri puternice a preţurilor lamărfuri.
Nestlé a anunţat un profit net de 5,45 mld. franci elveţieni (3,9mld. euro), în creştere de la 5,07 mld. franci în aceeaşipe­rioa­dă a anului trecut, în condiţiile în care reducerile decos­turi şi investiţiile realizate în reţeaua de distribuţie auavut re­zul­tatul scontat.
Veniturile, impulsionate de creşterea puternică a bu­siness-ului înAsia, au avansat cu 5,9% până la 55,34 mld. franci
(40 mld. euro), de la 52,27 mld. franci, compania bene­ficiind decererea solidă pentru ali­men­tele dedicate animalelor de com­panieşi pentru sistemul Nescafe.
În ciuda creşterii con­sem­nate, directorul executiv al com­panieiPaul Bulcke declara într-o scri­soare adresată acţionarilor căse­mes­trul doi va fi mai dificil pe fondul creşteriicosturilor.
Avertizarea acestuia survine în con­diţiile în care companiile dinîn­treaga lume se confruntă cu preţuri în creştere pentru materiiprime şi o înce­tinire a cererii de consum ce îm­piedică firmeledin industrie să majo­reze preţurile de desfacere pentru a compensacreşterea costu­rilor. Preţurile pentru laptele praf, cacao, cafeaşi grâu au înregistrat rate de creştere de peste 10%. Nestlé întretimp se aşteaptă ca reducerile de costuri şi in­v­estiţiile să oajute să-şi atingă rata de creştere organică pe în­tregul an,precum şi marja de profit operaţional. "Am investit mai mult înmărci, oameni şi capacităţi şi ne-am pregătit com­pa­nia pentru unsemestru al doilea mai dificil", a declarat Bulcke.
Compania estimează o rată de creştere organică pe în­tre­gul an deaproximativ 5%, comparativ cu aproximativ 4% anul trecut. Analiştiiau primit bine rezultatele companiei şi au declarat că în pofidamediului economic mai dificil Nestlé ar putea înregistra rezultatefoarte bune în următoarele luni în con­diţiile în care companiaurmează să obţină 28 mld. dolari din vânzarea participaţieideţinute în cadrul companiei ame­ri­cane Alcon Inc., aşteptată săse încheie în trimestrul al treilea.
Analiştii se aşteaptă ca Nestlé să-şi extindă în continuareprezenţa pe pieţe prin intermediul unor achiziţii de companii micişi mijlocii. Nestlé a achiziţionat recent o firmă britanică denutriţie şi un producător de alimente din Guatemala, întărindu-şiprezenţa pe pieţe cu creştere rapidă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO