Business Internaţional

Noua linie de credit de precauţie a FMI ar fi „perfectă“ pentru Ungaria, cred economiştii Morgan Stanley

Autor: Andreea Neferu

06.09.2010, 23:48 33

Linia de credit de precauţie, un nou tip de facilitate pusă ladispoziţie de Fon­dul Monetar Internaţional (FMI) ţărilor cuprobleme, ar fi "perfectă" pentru Ungaria, al cărei acord definan­ţare cu instituţia internaţională expiră în octombrie,potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, scrieBloom­berg.

Această linie de credit, destinată na­ţiunilor care se confruntă cu"vulne­ra­bilităţi moderate", a fost prezentată săp­tămâna trecutăde către FMI cu scopul de a atrage mai multe ţări către pro­gramelesale de finanţare. Faci­li­tatea vine "la pachet" cu verificăribianu­ale, în con­diţiile în care pentru linia actuală de credit aUngariei, în valoare de 20 mld. euro, la care participă şi FMI,monito­ri­ză­rile au loc trimestrial, potrivit MorganStanley.
Pe de altă parte, ministrul maghiar al economiei Gyorgy Matolcsysusţinea săptămâna trecută că Ungaria, primul stat membru alUniunii Europene (UE) care a obţinut un împrumut de la creditoriinter­na­ţionali după izbucnirea crizei, nu are nevoie de un nouajutor din partea FMI pentru că îşi poate finanţa de­fi­citulbugetar pe cont propriu, ape­lând la pie­ţele de capital.

Ungaria vrea să-şi recapete "su­veranitatea economică" şi nuintenţionează să negocieze politicile economice cu Fondul, aexplicat şi premierul ungar Viktor Orban, după ce instituţiainternaţională cu sediul la Washington a suspendat discuţiile deevaluare cu Ungaria în cadrul acordului de împrumut încheiat lasfârşitul lui 2008. "Linia de credit de pre­cauţie reprezintă onouă centură de siguranţă pe care o consi­de­răm gata să fieutilizată, în cazul în care Ungaria o va solicita", con­form unuico­municat al Mor­gan Stanley. "FMI este în mod cert dornic săintervină şi să ţină în frâu si­tuaţia, aşa cum a făcut-o şi înanii 2008 şi 2009. Nu avem dubii asupra faptului că atitudineapremierului Viktor Orban faţă de FMI se va schimba dacă situaţia vadeveni cu adevărat gravă", a mai arătat Morgan Stanley.
Linia de credit de precauţie este destinată statelor care nu s-arputea califica pentru obţinerea unei linii tradiţionale de creditflexibil.

Împrumutul ar urma să fie oferit abia după realizarea unei evaluăria poziţiei la nivel extern a ţării care solicită linia de credit, acapacităţii sale de a se finanţa de pe pieţele de capital, adisciplinei fiscale, a politicii monetare dar şi a stabilităţiisectorului bancar, potrivit băncii americane.
"Parcurgând condiţiile de obţinere a liniei de credit de precauţie,se poate observa că aceasta este perfectă pentru Ungaria, o ţarăale cărei fundamente nu sunt suficient de puternice pentru a ocalifica pentru linia flexibilă de credit. În schimb, ţara aimplementat măsuri impresionante în ultimii ani, câştigând opoziţie fiscală mult mai avantajoasă", con­form Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO