Business Internaţional

Noul sef al guvernului de la Budapesta ridica tonul la UE si FMI

27.04.2010, 23:05 24

ViKtor Orban, noul prim-ministru al Ungariei, a declarat caguvernul sau va negocia cu Fondul Monetar International un nouprogram economic, dar ca nu va permite sa i se dicteze in ceea cepriveste termenii acestuia, scrie Bloomberg.

Orban, care a condus partidul de centru-dreapta Fidesz catre omajoritate de doua treimi in viitorul Parlament ungar in cadrulcelui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare, primul partidcare castiga o astfel de majoritate dupa caderea comunismului in1989, a adoptat un ton indraznet in ceea ce priveste relatiile cucreditorii tarii.

"Din punctul meu de vedere, nici FMI, nici Uniunea Europeana nusunt superiorii nostri, iar noi nu suntem subordonatii lor", adeclarat Orban. "Daca recurgem la sustinerea lor, trebuie sanegociem cu ei si o vom face. Nu vom accepta directive, ci dorim unprogram economic in care sa-i avem drept parteneri".

Criza financiara a lovit extrem de puternic Ungaria din cauzadatoriei externe ridicate si volumului mare de credite ipotecare side consum exprimate in franci elvetieni si euro. Tara a evitatintrarea in incapacitate de plata gratie imprumutului de 20 demiliarde de euro primit de la FMI, Banca Mondiala si UE lasfarsitul anului 2008. Acordul de imprumut va expira in lunaoctombrie, iar Fidesz vrea sa negocieze o extindere a acestuia sauun nou acord.

Orban intentioneaza sa introduca reduceri de taxe si alte masuripentru a impulsiona economia care se redreseaza treptat de pe urmarecesiunii care a generat o contractie de 6,3% in 2009, insa noulprim-ministru trebuie sa mentina in acelasi timp deficitul bugetarsub control.

"Pe termen lung, o tara nu poate exista daca are deficit bugetarin fiecare an", a declarat Orban. "Situatia ideala ar fi sa nucheltuim mai mult decat putem produce. Problema este ca tara estecoplesita de datorii si in aceste conditii este imposibil sa avemdeficit zero". Datoria publica a Ungariei se situeaza in prezent laaproape 80% din PIB, cel mai ridicat nivel din Europa de Est.

In timp ce guvernul socialist spune ca actuala tinta de deficitpe 2010, de 3,8% din PIB, poate fi atinsa, Orban nu este de acordcu un astfel de optimism.

"Daca nu venim cu schimbari, pana la sfarsitul anului deficitulbugetar va fi semnificativ mai mare. Incet, toata lumea inclusivFMI si institutiile UE incep sa accepte acest lucru", a declaratOrban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO