Business Internaţional

O nouă radiografie financiară a Agrokor, cel mai mare grup agroindustrial din centrul şi estul Europei: în spate sunt datorii uriaşe şi probleme mai grave

Konzum este una din diviziile Agrokor, o companie care dacă se prăbuşeşte va trage în jos întreaga economie croată.

Konzum este una din diviziile Agrokor, o companie care dacă se prăbuşeşte va trage în jos întreaga economie croată.

Autor: Catalina Apostoiu

09.10.2017, 00:05 987
Un nou raport financiar privitor la cele mai mari subsidiare ale gigantului croat Agrokor arată că fostul management al companiei a subestimat pierderile acestora cu 250 milioane de euro în anul 2015, potrivit Balkan Insight. Agrokor este un angajator important nu doar în Croaţia, ci în întreaga regiune balcanică.

Raportul privitor la situaţia financiară a gigantului croat cu operaţiuni în retail, în sectorul alimentar şi al agriculturii relevă că fostul management al acestuia, în frunte cu proprietarul şi fondatorul său Ivica Todoric, nu a dezvăluit în întregime pierderile companiei în rapoartele financiare.

Managerul desemnat de stat Ante Ramljak, care conduce compania din aprilie, când Todoric a cedat-o statului, a prezentat raportul financiar revizuit pe anii 2015 şi 2016 realizat de agenţia de audit Pricewaterhouse Coopers.

Raportul a inclus şi rezultatele celor mai mari subsidiare ale Agrokor din retail, wholesale, agricultură şi industria alimentară - Konzum, Tisak, Belje, PiK Vinkovci, Vupik, Ledo, Jamnica, Zvijezda şi PiK Vrbovec.

Raportul revizuit a indicat pierderi suplimentare de 250 milioane de euro pe 2015 faţă de cele incluse în raportul financiar realizat de managementul anterior. Acesta nu a avut ocazia de a prezenta raportul financiar pe 2016.

Cifrele managementului de stat indică faptul că subsidiarele au încheiat anul 2016 cu pierderi de 442 milioane de euro.

De asemenea, fostul management a umflat valoarea capitalului subsidiarelor cu aproximativ 1,2 miliarde de euro pe 2015.

Potrivit ultimului raport, subsidiarele companiei au o valoare cu 1,8 miliarde de euro sub cea de dinaintea anului 2015.

Raportul complet, care include rezultatele companiei mamă Agrokor d.d., va fi prezentat în această săptămână.

„Nu spun că au existat nereguli în rapoartele financiare ale managementului anterior. Nu voi vorbi despre acest lucru până nu vom avea cifrele pentru Agrokor d.d. Au existat nereguli de ordin contabil“, a declarat Ramljak.

În urma crizei declanşate la Agrokor, compania a fost preluată de un management extraordinar şi a urmat o analiză detaliată a rapoartelor financiare ale subsidiarelor acesteia.

Rolul companiei în cadrul economiei croate este unul vital, compania generând venituri de 6,5 miliarde de euro în 2015, aproape 16% din PIB-ul total al Croaţiei, şi având aproximativ 40.000 de angajaţi.

Agrokor are alţi 20.000 de angajaţi în ţările vecine Bosnia şi Serbia şi se crede că furnizorii şi companiile care lucrează pentru retailerul sloven Mercator, pe care Agrokor l-a achiziţionat în 2014, mai au aproximativ 70.000 de angajaţi în Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO